© 2010–2022 Millas Mat

Sigrid B. Tusviks linsesuppe

komikere må også spise

Sigrid Bonde Tusvik er samfunnsdebattant, hun er skribent i flere tidsskrifter og ikke minst en av landets beste komikere. Hun står også bak Norges største podcast, Tusvik & Tønne. Denne suppeoppskriften fikk jeg tilsendt for noen år tilbake og det er en klassisk indisk curry- og linsesuppe toppet med store grillede reker.

Ingredienser

tre spiseskjeer olje eller Cocosa kokosfett (et sunnere alternativ)

en teskje malt koriander

en teskje spisskumin

en teskje sterk eller mild Madrascurry

to piripiri eller en rød chilli uten frø

to fedd hvitløk

en løk

en dl røde eller grønne linser

tre til fire dl grønnsaksbuljong

en boks kokosmelk

en boks hakkede tomater

en finhakket rød paprika

fire stekte sjampinjonger i skiver

havsalt og sort pepper etter smak

ti til femten rå rensede scampi

frisk finhakket koriander

Skrell hvitløken og fjern stilken i midten, det skal visst fjerne det som gir hvitløksånde. En inder fortalte meg det! Hakk hvitløken. Hell olje i stor kjele. Varm den opp. Hell i krydderne. Fres i oljen (og ha i finhakket chili). Dette avgir MYE god smak, fremfor å ha de i væske. Samme inder fortalte meg det. (Malte krydder bør freses i olje for å få ut smaken, hele krydder ristes i tørr panne før de males. Dette er en grunnregel i det indiske kjøkken.)

Legg i en hakket løk. Skyll en dl flate linser. Farge spiller ingen rolle. Men de flate koker raskt. Tøm skylte linser i krydderblandingen og rør litt til alt har krydder på seg.

Så heller du i tre dl buljong. La det koke i tre minutter. Så heller du i en boks med hakket tomat og en boks med kokosmelk, den vanlige ikke den lette varianten. Livet er for kort for å være kjiip!

Hakk opp en rød paprika og sjampinjong. Ha i kasserollen. Salt og pepre. Kok ytterligere i 15 minutter (eller til linsene er møre). Snitt opp scampi og fjern det sorte tråden som ligger noen millimeter under ryggen. Fres fort i panne med litt hakket hvitløk, olje (kokosfett) og pepper. Dette går fort!

Hell suppen i skåler og legg scampi på toppen. Dryss over litt frisk hakket koriander og fersk finhakket chili uten frø. (Linseflatbrød eller naan er godt til.)