Siciliansk bakt torsk med spinat og urter

øya som kan sin fisk

Jeg skal ikke under noen omstendigheter påstå at dette er en siciliansk rett. For det første er ikke fersk torsk en fisk som lever i Middelhavet men pga. den katolske kirke har de et langt og nært forhold til norsk klippfisk. Men dette er bakt torsk med både tomater, oliven, spinat, løk og friske urter, alle kjente ingredienser i det sicilianske kjøkkenet. Sammen med en bit brød blir dette en komplett rett, men ønsker du varmt tilbehør kan potetmos med hvitløk være en god ide.

Ingredienser

en stor rødløk

to spisekjeer vanlig olivenolje

en spiseskje rødvinseddik

400-500 gr fersk torskefilet u/ skinn og bein

tre spiseskjeer brødkrumme eller panko

en liten håndfull frisk finhakket bladpersille

noen blader frisk mynte og basilikum

havsalt og sort pepper eller smak

0,75 dl tørr hvitvin eller dry vermut

åtte til ti halve sorte oliven

to kvister cherrytomater

250 gr fersk spinat, renset og forvellet

Ha spinaten over i et dørslag og skyll den godt under rennende kaldt vann. Hell deretter over en liter kokende vann så den forvelles lett og skyll den på nytt under kaldt vann. Klem ut så mye fuktighet du klarer med hendene og spre spinatbladene utover et rent kjøkkenhåndkle. La de tørke litt mens du begynner med resten av ingrediensene samt fisken.

Rist brødsmulene lett gylne i en tørr panne og ha de over i en skål for avkjøling. Tilsett de hakkede urtene i skålen med smulene sammen med en klype havsalt og litt pepper og bland det godt sammen.

Legg spinaten i bunnen av en passende ildfast form. Formen trenger ikke smøres.

Sett ovnen på 200 °C og sett en dyp panne på varmen. Kutt løken i båter og separer dem slik at du får små skåler. Varm en spiseskje olje i pannen og tilsett løken. Krydre med litt havsalt og pepper og la løken bli myk og lett gjennomsiktig. Tilsett eddik og rist lett på pannen, la den koke opp og fordel deretter løken oppå spinaten i formen.

Legg fiskestykkene opp løken i formen og krydre den med havsalt og pepper. Fordel brødsmulene over fisken i et jevnt lag. Tilsett hvitvin i formen men ikke hell den over fiskestykkene Fordel delte tomater og oliven innimellom fiskestykkene og bak i 15-20 minutter eller inntil fisken flaker seg når du pirker i den.