Siciliansk pasta med pangritata

pasta med ristede brødsmuler

Den vakre øya Sicilia har en stolt og særegen mattradisjon som også har vært preget av stor fattigdom. Et eksempel på dette er pangritata, ristede brødsmuler med hvitløk og havsalt som ble brukt som en erstatning for parmesan som var svært dyrt i innkjøp. Ansjos, olivenolje, tomater, pinjekjerner, basilikum og rosiner har tradisjonelt sett svært billige ingredienser og sammen med pasta kunne man lage et godt måltid for en billig penge, og det kan man også i dag.

Ingredienser

seks spiseskjeer vanlig olivenolje

et stort fedd hvitløk i skiver

fem ansjosfileter, velg en god italiensk type

tre gode spiseskjeer tomatpuré

en dl kokevann fra pastaen

50 gr blandede pinjekjerner og rosiner

to teskjeer sukker

sort pepper etter smak

250 gr pasta, fusili longi, fettuccine eller margherita

----

pangritata:

tre spiseskjeer brødsmuler, bruk det brødet du har så lenge det ikke er for grovt med mye hele frø

et revet fedd hvitløk

en klype finmalt havsalt

Fremgangsmåte

Begynn med å lage pangritata, bland sammen smuler, knust hvitløk og havsalt. Spre det utover på en stekeplate kledd med papir og rist de gylne i ovnen ved 180 °C i omlag 15 minutter, Følg godt med og rist litt på brettet med jevne mellomrom.

Sett over en romslig kjele med vann til koking av pastaen og sett samtidig en stor dyp panne på medium varme. Tilsett oljen i pannen og når den er varm tilsetter du hakket ansjos og lar den smelte nedi oljen. Tilsett den knuste hvitløken etter noen minutter og rør den inn sammen med tomatpureen. La det hele steke i noen få minutter før du tilsetter vann og koker det hele opp. Pisk godt og tilsett pinjekjerner, rosiner og sukker og la det koke i noen minutter til. Smak til med sort pepper og vend inn den nykokte pastaen.

Anrett i dype tallerkener og dryss over pangrattato og litt revet basilikum.