Shish Taouk - Shish Tawook

grillede kyllingspyd fra Libanon

Dette er en både en litt modernisert men samtidig tradisjonell libanesisk oppskrift på deilige grillede kyllingspyd. Denne typen rett finner du nesten over hele Midtøsten og den serveres gjerne med ris eller couscous, tabouleh, hummus og pitabrød. I nyere tid har det også blitt vanlig og erstatte ris eller couscous med pommes frites og det smaker også supergodt. Denne oppskriften er passende middag for to med tilbehør og husk at kyllingen må marineres over natten godt tildekket i kjøleskap slik at kjøttet blir tilstrekkelig smaksatt.

Ingredienser

to til tre kyllingfileter, kuttet i lange brede strimler

----

marinade:

en god spiseskje Heinz tomatketchup

en god spiseskje tomatpuré

en halv dl vanlig olivenolje + litt ekstra til pensling under steking

en spiseskje frisk revet ingefær

frisk sitron etter smak

to fedd knust hvitløk

en teskje sumac

en teskje Aleppopepper

en teskje sterk paprika, pimenton

sort pepper etter smak

----

trespyd til grilling

Fremgangsmåte

Pisk sammen alle ingrediensene til marinaden. Mariner kyllingen over natten i kjøleskap og legg samtidig trespyd i vann. Dagen etter kan du tre kjøttet på spydene. Har du grillspyd i metall kan du selvsagt bruke dem.

Pensle kjøttet lett med olivenolje og stek de i en godt oppvarmet grillpanne. Ikke snu på kyllingen før kjøttet har fått en god stekeskorpe på den ene siden og slipper pannen lett. Disse kan også fint grilles ute om det er vær til det og det er slik de som oftest tilberedes i Midtøsten.

Hvis du skal lage dette til mange anbefaler jeg å steke kyllingen halvferdig i grillpannen for så i ettersteke de i ovnen på 175 °C i et kvarters tid (avhenger av tykkelsen på kjøttet). På den måten er alle spydene varme og klare til servering samtidig.