Shepherds Pie

en klassisk engelsk rett som hele verden elsker

Dette er en ekte britisk klassiker og her skal det aller helst brukes kvernet lammekjøtt, men hvis du ikke liker det så bruk en blanding av kjøtt- og karbonadedeig, da får du det som kalles Cottage Pie. Noen vil nok argumentere med at det skal brukes engelsk cheddar i potetene men jeg synes faktisk parmesan fungerer minst like og bruken av den italienske osten har også blitt svært vanlig i Storbritannia. Dette er solid sikringskost og denne oppskriften er nok til tre voksne. Eller til to skikkelige arbeidshester.

Ingredienser

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

500 gr kvernet lammekjøtt eller bruk storfe

havsalt og sort pepper etter smak

en stor revet løk

en stor revet gulrot

to fedd revet hvitløk

to spiseskjeer Worchestershiresaus

en spiseskje tomatpuré

2 1/2 dl god kraftig rødvin eller en dl Marsala

en teskje tørket timian

en teskje tørket eller frisk finhakket rosmarin

tre dl kyllingkraft

----

et kilo poteter feks. Asterix eller Beate

havsalt og sort pepper etter smak

to eggeplommer

50 gr meierismør i små terninger

en god neve fersk revet parmesan

Fremgangsmåte

Skrell og sett over potetene til koking men ikke ha salt i vannet. Varm olivenoljen i en dyp panne og tilsett kjøttet. La det brune seg godt for å få ut mest mulig av fettet og krydre det godt med havsalt og pepper. Hell vekk mesteparten av fettet når kjøttet er ferdig stekt siden du ikke vil ha for mye overflødig fett i den ferdige paien.

Tilsett revet løk, gulrot og hvitløk og få ut noe av fuktigheten fra grønnsakene, bruk god temperatur og rør hele tiden. Tilsett Worchesteshiresauce og tomatpuré. Etter noen minutter tilsetter du vin, timian og rosmarin og lar det hele koke inn til så godt som all væsken er borte.

Tilsett kyllingkraften og la dette koke inn på nytt til nesten all væsken er borte. Kjøttblandingen skal ikke være rennende men stå fint på sleiva når du løfter den opp. Dette er viktig så du får en flott pai som er lett å servere.

Sett ovnen på 190 °C og mos potetene i en ricer eller med en stamper og tilsett smør, havsalt og pepper. Rør godt og pisk deretter inn eggeplommene. Tilsett så mesteparten av osten til slutt og rør den godt inn.

Fordel kjøttfyllet i en liten ildfast form på halvannen liter eller lag paiene individuelt ved å bruke ildfaste skåler. Ha potetene på toppen og smør de jevnt utover med en smørkniv. Ha litt mer havsalt og pepper på toppen og en lite ekstra dryss parmesan. Lag en fint mønster med en gaffel, da blir det ekstra lekkert når paien er ferdig brunet i ovnen. Stekes i ca. 25-30 minutter.