© 2010–2022 Millas Mat

Shepherdless pie

en pai uten gjeter

Dette en vegetarvariant av den mer velkjente Shepherds Pie. Vi bruker linser i fyllet og mange av de samme grønnsakene som i den originale oppskriften. Dette er en finfin rett å lage til de som er overbevist om at de ikke liker vegetarmat. Potetene blir ekstra gode med både smør, eggeplommer og revet parmesan. Et lite dryss finhakket bladpersille topper av det hele.

Ingredienser

200 gr grønne linser (bruk gjerne puy eller beluga)

to dl kokevann fra linsene

litt smør og nøytral olje til steking

en medium stor finhakket løk

en stor gulrot

åtte medium store ferske sjampinjonger

ti til tolv cherrytomater

en spiseskje røkt søt spansk paprika eller hot paprika

to spiseskjeer tomatpuré eller tomatketchup

to teskjeer Marmite (om du ikke har dette kan du bruke havsalt)

sort pepper etter smak

——

potet-topping:

fire medium store poteter

to spiseskjeer smør

to eggeplommer

havsalt og sort pepper etter smak

tre spiseskjeer finrevet parmesan

----

frisk finhakket bladpersille

Skyll linsene godt under rennende kaldt vann og ha de over i en dyp panne eller en kjele. Fyll på nok vann så det dekker linsene med tre-fire cm. og kok de inntil de er nesten helt møre. Begynn med en halvtime og smak på dem og kok de lengre hvis det trengs. Når linsene er klare tar du ut to dl av kokevannet i en kopp og heller av resten.

Kok potetene mens linsene koker og mos de godt med smør. Rør inn eggeplommene sammen med havsalt og pepper. Sett de til side.

Finhakk løken og tomatene. Kutt soppen i grove biter og kutt gulroten i mindre terninger. Varm oljen i en dyp panne og fres løk, tomater, gulrot, sopp og paprika. Når løken er blank og myk tilsetter du de kokte linsene og kokevannet. Ha i tomatpuré og Marmite og røre det godt inn. Smak til med havsalt og sort pepper, sett på lokk og hold fyllet varmt.

Sett ovnen på 200 °C og fordel fyllet i en liten paiform eller porsjonsformer som på bildet. Smør på potetfyllet og dryss på parmesanen. Bruk en gaffel og lag rillet i potetene. bak de i omlag et kvarter eller til potetene er gylne og fyllet koker godt langs kanten.