Sesampanert laks med Ponzusmør

når selv en sushikokk griper etter stekepannen

Denne oppskriften kommer fra Master Sushi Chef Hiroyuki Terada og viser på en enkel måte hvordan man kan preparere laks med enkle men karakteristiske smaker fra det japanske kjøkkenet. Dette går svært raskt å lage og sammen med dampet ris og en passende grønnsak eller to er middagen klar. Edamame er en favoritt som jeg alltid har på lur i fryseren og jeg lager gjerne en pickle til også.

Ingredienser

middag for to:

500 gr fersk økologisk laks

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer hvite sesamfrø, ristet

to spiseskjeer sorte sesamfrø, ristet

nøytral olje til steking

----

saften av en halv sitron

fire spiseskjeer Ponzusaus

to spiseskjeer meierismør

havsalt og sort pepper etter smak

litt frisk hakket koriander

Fremgangsmåte

Rens laksen for skinn og skjær vekk den brune hinnen på undersiden av laksestykkene. Dryss de lett med havsalt og pepper og vend de i hvite og sorte sesamfrø. Stek laksen i litt olje på medium varme. Vær forsiktig slik at ikke sesamfrøene blir brent. Laksen skal heller ikke stekes helt igjennom så ikke la den ligge for lenge i pannen. Følg med på sidene av fisken så ser du lett hvor langt den har kommet i stekeprosessen. Når laksen er klar tar du den ut og legger den på en skjærefjøl. La den hvile mens du lager smørsausen.

Sett en ren og tørr panne på medium varme og ha i frisk sitronsaft etterfulgt av Ponzu. Kok opp og pisk deretter inn terninger av kaldt smør inntil sausen emulgerer. Tilsett havsalt, pepper og frisk hakket koriander og hold den varm mens du kutter laksen i skiver og legger den på et lite fat eller en passende tallerken. Bruk en spiseskje og øs sausen over fisken før servering. Garner gjerne med ekstra koriander.