© 2010–2021 Millas Mat

Kinesisk sesamkylling med broccoli

鸡 西兰花

Denne retten stammer fra kinesiske flykninger som kom til USA på midten av 1800-tallet. De flyktet i titusenvis fra millitære opprør, krig og hungersnød og slo seg ned på vestkysten. Amerikanske varianter av kinesisk mat ble raskt populært og i dag finner du "kylling med broccoli" på så godt som alle kinesiske restauranter - bortsett fra i Kina. Min variant er med sesam, soya, honning og chili. Jeg bruker thailandsk Sriracha men bruk gjerne en kinesisk chilibeansaus om du har det. Bare husk at den må ha litt styrke for å balansere smaken fra honning og soya - hvis ikke blir det for søtt og det er ikke meningen.

Ingredienser

nok til to:

400-500 gr lårkjøtt av kylling i grove terninger

seks spiseskjeer maisenna

en teskje finmalt havsalt

en halv teskje sort grovmalt pepper

nøytral olje til steking

----

saus:

fem spiseskje mild honning (akasie)

fire spiseskjeer lys soyasaus

tre spiseskjeer riseddik

en spiseskje Sriracha chilisaus

et stort redd revet hvitløk

en teskje revet frisk ingefær

halvannen teskje sesamolje

en spiseskje ristede sesamfrø + litt ekstra til garnering

----

en stor broccoli, kuttet i buketter og dampet mør

125 gr jasminris eller sushi

finsnittet vårløk til garnering

Sett over risen til koking og damp broccolibukettene i ca. tre minutter.

Kutt kyllingen i passende terninger og ha den over i en bolle. Tilsett maisenna, havsalt og pepper og vend det hele godt sammen. Pisk sammen alle ingrediensene til sausen og sett den til side.

Varm opp litt olje i en dyp panne og stek kyllingen gyllen i to omganger. Legg den over på en tallerken når den er ferdig. Når all kyllingen er stekt heller du sausen i pannen og koker den opp. La den koke i omlag et minutt. Tilsett kyllingen tilbake i pannen og miks godt så kyllingen dekkes av sausen og alt tykner lett. Vend inn dampet broccoli med lette bevegelser og fordel retten på to tallerkener. Garner med vårløk og ekstra sesamfrø og server risen ved siden av.