Scalopped Potatoes

stuede poteter med bacon og hvitløk

Dette er enkelt forklart en type gratinerte poteter der man bruker en hvit melkebasert saus i stedet for de klassiske variantene med ost og fløte. Selve retten er enkel å lage men krever endel tid i ovnen så ta det med i beregningen. Dette er en fabelaktig siderett til hvitløksmarinert fisk som du ser på bildet. Siden potetene er såpass rike trenger du noe friskt tilbehør så jeg har laget en rask picklet agurk til.

Ingredienser

nok til tre som en siderett:

700 gr poteter, kokefaste feks. Asterix

en liten løk, finhakket

75 gr røkt skinke i terninger

30 gr smør

150 gr bacon i terninger

en spiseskje hvitløksalt eller hvitløkpulver + havsalt

sort pepper etter smak

60 gr hvetemel

en halv liter helmelk

Skrell og kutt potetene i to på langs, deretter i tynne skiver på tvers og legg de over i en bolle med kaldt vann slik at de ikke blir brune og misfarget.

Kutt baconet i terninger og legg halvparten til side. Stek den andre halvparten i en gryte og ta det ut når det er sprøtt og gyllent. Tilsett smøret i baconfettet og la det smelte ned, tilsett hvitløksalt og pepper før du drysset i melet og rører det godt inn. Pisk inn melken gradvis og la sausen koke i fem minutter for å fjerne den rå melsmaken. Hell sausen i en ildfast bolle, ha i det stekte baconet og tørk godt av gryten med kjøkkenpapir. Smør deretter gryten lett med litt smør og sett ovnen på 190 °C.

Tørk potetene godt og bland de med finhakket løk og skinke. fordel halvparten av potetene i bunnen av gryten, deretter halvparten av sausen og gjenta med et nytt lag poteter og avslutt med sausen. Dryss resten av det rå baconet på toppen. Bak i ovnen, utildekket i ca. en halv time, sett på lokket og skru ned temp. til 175 °C og bak i en time til eller til potetene er møre når du sjekker de med en kniv. La de hvile i noen minutter før servering.