Sashimi 刺身

det beste av norsk laks

For meg er sushi virkelig stor matkunst, og jeg kan styre min begeistring for mye av såkalt «hjemmelaget sushi». Noen er flinke og får det til mens andre serverer noe som ligner kattemat, og dessverre er det mange som jukser med kvaliteten på fisken. Det tryggeste for mange som ikke har en fremragende fiskedisk i nærheten er å kjøpe Salmalaks som er forholdsvis lett å få tak på over hele landet. Når det er sagt er sashimi noe jeg godt kan lage hjemme og her er min måte å gjøre det på. Hvis du får tak i bonitoflak så tilsett en spiseskje eller to i sausen og reduser litt på eddiken for ekstra god smak. Terninger av mango er også godt til sashimi.

Ingredienser

nok til to:

400 gr fersk laks av superb kvalitet skåret i løvtynne skiver

to modne avocado, friskpresset lime og en klype havsalt

et lite glass syltet ingefær, Gari

dampet sushiris

wasabi

en til to finsnittede vårløk

to til tre røde reddiker i løvtynne skiver

to spiseskjeer ristede sesamfrø

----

ponzusaus:

en halv dl lys soyasaus

saften av en halv til en frisk lime

en til to spiseskjeer sukker

en til to spiseskjeer riseddik eller hvitvinseddik

en rød chili skåret i løvtynne ringer

en spiseskje frisk finhakket koriander

et knust fedd hvitløk

Bland sammen alle ingrediensene til ponzusausen og smak deg frem med lime, sukker og eddik. Det lønner seg å begynne med en spiseskje og smake deg frem til hvor sterk eller søt du ønsker den. Avslutt med å tilsette hvitløk, chili og koriander. Ta den over i dipskåler og la den stå å trekke en stund før servering. Legg også opp en liten haug med syltet gari og reddik i en skål for seg.

Rist sesamfrøene lett gylne i en tørr panne og ha de over i en liten bolle, snitt opp vårløken og kok sushirisen etter anvisningen på pakken. Husk at mange typer sushiris krever at du skyller den godt før koking for at du skal få den rette klebrige konsistensen. Skjær også opp avocadoen i tynne skiver og legg de på en tallerken. Pensle de med limejuice og dryss på ørlite havsalt.

Slip en filetkniv og skjær løvtynne skiver av laksen, bruk god tid så det virkelig blir tynt og fint. Legg de over på et fat i en pen taksteinsformasjon og dryss over vårløk og ristede sesamfrø. Serveres straks sammen med det øvrige tilbehøret.