© 2010–2022 Millas Mat

Saltet landkylling med italiensk gremolata

persille, hvitløk og sitron

I denne oppskriften har saltet du funksjoner. Det tørket ut skinnet slik at det blir spøtt undrsteking og det smaksetter hele fuglen slik at du ender opp med saftig og smakfullt kjøtt. Smør og friske urter bidrar også til å gjøre dette til en skikkelig deilig fugl. Når man fjerner brystbenet og folder ut kyllingen reduserer man også steketiden og eksponerer hele akinnet for direkte varme.

Ingredienser

en stor landkylling feks. Stange

to dl grovt havsalt

65 gr mykt meierismør

to spisekjeer hakkede friske urter feks. basilikum, timian, marian, estragon el.

sort kvernet pepper

----

gremolata:

en stor bunt frisk bladdpersille

0.25 dl e.v. olivenolje

saft og skall av en frisk sitron

et fedd revet hvitløk

havsalt og sort pepper etter smak

Pakk ut og tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir. Finn frem et passende brett og kle det med aluminiumsfolie. bruk en fuglesaks og klipp langs begge sidene på brystbenet slik at du kan dra det ut. Brett deretter ut kyllingen og legg den over på brettet. Dryss på alt havsaltet slik at fuglen nesten er begravet og dekk med plastfolie. Sett den i kjøleskapet til neste dag.

Bland sammen smør og hakkede urter. Rør det mykt slik at det er lettere å jobbe med.

Trekk på deg et par plasthandler og børst alt saltet av kyllingen. Vær gabske nøye så det ikke blir liggende igjen lommer av salt. Legg kyllingen på ovnsristet og bruk fingertuppene til å løste skinnet på brystet og lårene. Dytt inn urtesmøret og press det innover så lengt du kan uten å ødelegge skinnet. Smør resten av smøret utenpå kyllingen og kvern over rikelig med sort pepper.

Sett ovnen på 230 °C og plasser risten av kyllingen over en langpanne for å fange opp fettet. Dekk formen løst med folie og stek i ca. 45 minutter. Ta av folien og sett på grillen for å gjøre skinnet sprøtt. Hold godt øye med kyllingen så den ikke brennes. Ta den ut og la den hvile i ca. 10 minutter.

Mens kyllingen hviler lager du gremolata. Finhakk persillen og ha den over i en bolle. Tilsett alle de øvrige ingrediensene og rør de godt sammen så de den klar. Den skal ha en skarp, syrlig og frisk smak.