© 2010–2022 Millas Mat

Salisbury steak

ut av kantinen

Denne retten bringer nok nostalgien frem hos mange som vokste opp med kantinemat på skolen i land som England og USA. Den har ikke spesielt høy status i dag men det er rett og slett bare god hjemmelaget mat og her kommer det en oppskrift som har tatt vekk smaken av kantine og heller gjort den om til noe riktig smakfullt. Rettens navn er oppkalt etter Dr. Salisbury som var en tidlig forkjemper for en slags lavkarbodiett for å behandle pasienter med ekstreme vektproblemer på 1800- tallet. Jeg må dog understreke at lavkarbohysteriet vi ser i dag har ingenting med hans teorier å gjøre. Mitt forslag er å servere dette med grønne erter eller brekkbønner eller en ratatouille.

Ingredienser

en boks Campbell eller Baxters løksuppe (for Baxters, se egen beskrivelse i oppskriften)

400 gr fersk kjøttdeig

en dl ferske loffsmuler

et egg

havsalt og sort pepper etter smak

smør og nøytral olje til steking

——

saus:

resten av suppen fra boksen

en spiseskje hvetemel

halvannen spiseskje tomatketchup

en spiseskje Worchestershiresaus

en teskje Colmans sennepspulver

en halv til en dl vann (dropp dette hvis du bruker Baxters)

Miks sammen kjøtt, i underkant av 1/3 del av suppeboksen, havsalt, pepper, egg og loffsmuler. Form massen til fire jevnt store biffer og brun biffene godt på begge sider og dra pannen av varmen for en stund. Biffene skal bare få en stekeskorpe og fortsatt være rå i midten.

Pisk sammen hvetemelet med resten av innholdet fra suppeboksen. Pisk deretter inn tomatketchup, Worchestershiresaus, sennep og vann. Hell sausen over kjøttet i pannen, sett den tilbake på varmen og la det hele småkoke på jevn varme i ca. 15-20 minutter (snu de etter halve koketiden). Smak til sausen med salt og pepper til slutt.

Viktig: Hvis du bruker Baxters French Onion er det viktig å merke seg at dette er en ferdig suppe i motsetning til Campbells som ikke skal tilsettes ekstra vann. Tilsett derfor omlag fire spiseskjeer suppe i kjøttfarsen og følg fremgangsmåten til sausen som beskrevet men ikke tilsett det ekstra vannet som står i oppskriften.