Tradisjonelle russiske pannekaker med rømme

alltid en vinner på middagsbordet

De tynne pannekakene vi alle har vokst opp med stammer opprinnelig fra Russland selv om pannekaker er en rett som finnes over hele verden. De kan lages med vanlig hvetemel slik vi er vant til, mens i andre deler av verden brukes både bokhvete, linsemel, ertemel, kikertmel, teff, quinoa eller rismel. De kan serveres både som hovedrett og dessert. Her i Skandinavia spises de gjerne sammen med en god suppe og i Nederland er gul ertesuppe og pannekaker nesten som en nasjonalrett å regne.

Ingredienser

gir tolv til femten pannekaker:

fem dl hvetemel

en teskje havsalt

to teskjeer sukker

fire store egg

omlag syv dl melk

halvannen dl rømme, alle typer kan brukes

smør til steking

Finn fram en stor bolle med litt vidde, og en ballongvisp. Ha hvetemel, havsalt og sukker i bollen, og bland lett sammen. Lag et krater i midten og hell i mesteparten av melken og rømmen og begynn å piske melet inn gradvis fra kanten av bollen. På denne måten unngår du melklumper, og du får en silkeglatt røre. Tilsett resten av melken og pisk til alt er godt blandet sammen. Knekk i eggene og pisk disse inn til slutt.

La røren svelle i minst en halvtime, dette er viktig for å unngå rå melsmak på pannekakene. Har du en teflonpanne så bruk den til å steke pannekakene i. Pannen skal stå på middels høy varme. Ha i en ørliten terning med smør i pannen. Ikke lag de for tykke. Når pannekaken har noenlunde stivnet på toppen må den flippes.

Etter hvert som pannekakene stekes- fold de sammen to ganger til en trekant eller lag en stabel og hold de varme i ovnen under folie ved 90 °C. Server de med det ditt hjerte begjærer.