Rudolph Pie

engelsk cottage pai med vilt, porcini og marsala

Does it say somewhere that Royals are obligated to eat venison for every meal? If I eat more of this stuff I will start growing antlers soon - sier Prins Philip i en scene fra The Crown når han (nok en gang) oppdager at dagens middag består av hjortestek. Kanskje han heller ville satt pris på denne paien der vi kombinerer det magre viltkjøttet med svinekjøtt og alle de gode smakene fra en klassisk Shepherds pie. Dette er en enorm pai så jeg lager gjerne 1/3 del av oppskriften, men venter du gjester er dette litt av et beist å sette på bordet. Du kan også lage en hel pai og fryse den ned i mindre porsjoner så har du middag til mange dager.

Ingredienser

nok til tolv personer:

50 gr tørket porcinisopp

en halv liter kokende vann

----

to spiseskjeer olivenolje

fire løk, grovhakket

fire gulrøtter, grovhakket

fire fedd hvitløk, revet

500 gr ferske champignon, kvartert

et kg reinsdyr eller hjortekjøtt, grovkvernet

et kg svinekjøtt, grovkvernet

to teskjeer hvetemel

seks teskjeer Marsala

to bokser (800 gr) grovhakkede tomater

1,25 dl vann

to teskjeer tomatpure, rørt ut i vannet

havsalt og sort pepper etter smak

Worchestershiresauce etter smak

----

potetlokk:

fire kg poteter, skrelte

halvannen kg persillerot (omlag åtte stykker)

1,25 dl varm melk

125 gr smør + litt ekstra smør til å toppe paien med

revet muskatnøtt etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

Finn frem den største og dypeste ildfaste formen (40 x 30 cm) din og smør den lett med litt smør. Jeg foretrekker smør fremfor olje til dette siden det sitter bedre langs sidene på formen.

Ha den tørkede soppen i en ildfast bolle og hell over kokende vann. La den stå og hydrere i omlag tjue minutter eller til den er myk. Ikke hell ut vannet som soppen har ligget i - det skal vi bruke. Finn frem en stor gryte til kjøtt og grønnsaker.

Hakk opp løk, gulrot og hvitløk og fres dette mykt og blankt i litt olivenolje i omlag ti minutter. Tilsett den ferske soppen og brun den til slutt. Ta deretter grønnsakene ut i en egen bolle slik at pannen kan brukes til kjøttet.

Tilsett litt mer olivenolje i pannen og tilsett kjøttet. Hakk det grovt opp mens det steker. Ha grønnsakene tilbake i gryten sammen med den hydrerte porcinien og smak til med havsalt og pepper.

Bland alt godt sammen og tilsett hvetemelet. Rør det inn til det har forsvunnet og hell i væsken fra soppen sammen med de hermetiske tomatene, tomatpure utrørt i vann, Marsala og Worchestershiresauce. la fyllet småkoke i omlag 40 minutter og opp mot en time.

Mens fyllet koker skreller du poteter og persillerot. Kok potetene halvferdige i lettsaltet vann og tilsett deretter persillerot. Kok alt til det er mørt, hell av kokevannet og la det dampe seg litt tørti et dørslag. Varm smør og melk i kjelen du kokte potetene i og bruk en ricer eller en stamper og mos poteter og persillerot rett nedi kjelen. Rør det godt sammen og krydre med muskatnøtt, havsalt og pepper.

Sett ovnen på 225 °C.

Smak til kjøttfyllet med havsalt og pepper og kok det inn uten lokk om det er veldig flytende men dette pleier ikke å være noe problem. Hell det kokvarme fyllet nedi den smurte formen og spre potetfyllet over i store klatter og smør det utover med en spatelkniv. Lag er rillemønster i potetene med en gaffel og fordel smøret utover i små terninger. Drible over litt mer Worchestershiresauce og stek paien i et kvarters tid eller til toppen er gyllen.

For litt ekstra kitsch-faktor kan du plassere et kandisert kirsebær i midten av paien som symboliserer Rudolphs skinnende røde snute.