© 2010–2021 Millas Mat

Ristet gulrotsuppe med kumin og appelsin

sødme og varme

Hvis jeg skal beskrive spisskumin for deg så vil jeg bruke et ord - varmende. Det er et varmende og aromatisk krydder som ofte brukes med malt koriander. Du finner det i kjøkkenet til svært mange land både det afrikanske, arabiske, indiske og europeiske. Spisskumin passer spesielt godt til ingredienser med mye sødme og gulrøtter kan være svært sødmefylte og når de bakes forsterkes smaken ytterligere. Hvis du ønsker en tynnere konsistens kan du spe den ut med litt mer kraft. Topp gjerne suppen med en skje ricotta eller rømme sammen med frisk persille.

Ingredienser

tre porsjoner suppe:

en kg gulrøtter, skrelt og delt i to på langs

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

en teskje havsalt

halvannen teskje malt spisskumin

to fedd hvitløk m/skallet på

saften av tre appelsiner

åtte dl grønnsak- eller kyllingkraft + litt ekstra hvis du liker en tynnere konsistens

havsalt, pepper og sukker etter smak

finhakket frisk bladpersille til garnering

Dekk en bakeplate med aluminiumsfolie og gni inn de skrelte gulrøttene med havsalt, kumin og olivenolje. Bak de ved 200 °C i omlag 30-45 minutter sammen med de hele hvitløksfeddene. Sjekk med en kniv at gulrøttene er helt møre.

Ha appelsinsaften over i en kjele og kok den ned til halvparten av væsken er igjen. Legg halvparten av gulrøttene og all hvitløken i en blender og hell på appelsinsaften og kraften. Kjør det hele til en glatt suppe og gjenta prosessen med resten av gulrøttene og kraften. Varm opp suppen i en kjele og juster smaken med havsalt, pepper og litt sukker om det trengs. Garner med persille og server.