© 2010–2022 Millas Mat

Ristet cherrytomat- og hvit bønnegryte med persille og sitron

enkelt, raskt, vegetarisk og varmende

Kan vi noen gang få nok av gode og mettende bønnegryter? Jeg er i hvert fall svært glad i slike retter siden de er vegetariske og man bruker hermetikk som er så lett å ha på lur i spiskammeret. Jeg har alltid en god del på lur og det er ikke noe jeg begynte med under lockdown. Det føles bare godt å ha et velfylt spiskammer og jeg tror det er noe jeg plukket opp fra Nigella Lawson første tv-serie Nigella Bites.

Ingredienser

middag for to:

garnering:

en god håndfull grovhakket bladpersille

to teskjeer finrevet sitronskall + noe av saften

----

to bokser (800 gr) hermetiske cherrytomater

0,6 dl vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje tørket timian

en løk, kuttet i tynne skiver

tre fedd hvitløk i tynne skiver

en halv teskje knuste chiliflak

to bokser (800 gr) hvite bønner, haricot, butterbreans eller cannellini

drøye tre dl grønnsakskraft

flaksalt etter smak

pannestekt brød til servering

Sett ovnen på 220 °C og ha tomatene over i en passende ildfast form sammen med olivenolje, havsalt, pepper og timian. bak de i omlag 20-25 minutter inntil tomatene har kollapset og begynner å bli litt brune i kantene.

Miks sammen persille, sitronskall og sitronsaft og sett det til side i en liten bolle. Fres løk og hvitløk i en gryte sammen med litt olivenolje og tilsett chiliflak mot slutten. Ha i avrente bønner og kraft, kok opp og bruk baksiden av en sleiv til å mose noen av bønnene slik at kraften blir tykkere. Krydre med havsalt og pepper.

Tilsett hele innholdet fra pannen oppi gryta og rør det godt sammen. Kok det videre i nye ti minutter og smak til med mer havsalt om nødvendig. Server i passende boller toppet med persille-blandingen, noen dråper ekstra god olivenolje og noen få saltkorn.

Server med pannestekt brød eller welsh rarebit.