Ristede poteter på britisk vis

obligatoriske til en sunday roast

Dette er festpoteter i ordets rette forstand. På de britiske øyene er de obligatoriske til deres tradisjonelle sunday roast enten den spises på den lokale puben eller hjemme med familien. De passer seg stort sett selv i ovnen men som du ser av fremgangsmåten må du passe på en ting eller to om de skal bli virkelig gode. Tilsett gjerne litt sitrusskall sammen med de friske urtene og til jul kan det være godt med litt klementinskall, enkelt å tilsette når de fleste har en stor bolle med disse stående uansett.

Ingredienser

nok til to:

500-600 gr kokefaste poteter (Maris Piper, Asterix el.)

kokende lettsaltet vann

100 gr smeltet og avkjølt smør, andefett eller en dl e.v. olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

noen friske urtekvister som rosmarin, salvie, timian el. blandet med litt e.v. olivenolje

Fremgangsmåte

Skrell og kutt potetene i store biter godt på skå slik at du får størst mulig snitteflate. Forkok dem i omlag ti minutter og hell de over i et dørslag. Rist godt på dørslaget slik at potetene får litt røffe kanter og flaker seg lett i overflaten.

Finn frem en passende langpanne og tilsett fettet du har valgt å bruke. Tilsett deretter potetene og gni de godt inn med fett slik at alle flater dekkes. Dette er viktig for at det skal danne seg en stekeskorpe på alle sidene. Hvis ikke blir de bare brente. Se til at potetene blir liggende i et lag i formen og ikke oppå hverandre. Krydre de godt med havsalt og sort pepper.

Stek potetene i oven ved 190 °C i omlag en halvtime. Ta de deretter ut av ovnen når de er lys gylne og press potetene lett med en potetpresse. Press nok til at de sprekker litt opp, ikke mer, du skal ikke lage potetmos.

Tilsett urtene vendt inn med litt olivenolje og bak videre ved samme temp. i omlag en halvtime til etter til de er så gylne som du vil ha dem. Sjekk alltid med en kniv at de er helt møre før servering.