© 2010–2021 Millas Mat

Risotto Primavera

en hyllest til våren

I Italia er det ikke bare pasta som gjelder, risottoen er høyt verdsatt. Den kan varieres i det uendelige ved å tilsette ulike grønnsaker, kjøtt, fisk og skalldyr. Hvordan risen kom til Italia er derimot et annet spørsmål. Arabiske handelsmenn brakte risen til Spania og Sicilia og man regner med at den spredte seg derfra. Å lage risotto er ikke vanskelig men det er noen ting du må huske på skal du få en rett med fin konsistens og god smak. For det første må du huske at ingen ris er lik selv om du kjøper samme merke. Noen absorberer mer væske enn andre og derfor er ikke mengden væske helt eksakt i oppskrifter på risotto. Du skal aldri skylle risen fordi du da vasker vekk stivelsen som skal gi retten dens flotte konsistens.

Ingredienser

to spiseskjeer vanlig olivenolje

to spiseskjeer smør

en finhakket løk

et fedd finhakket hvitløk

halvannen dl Arborioris (risottoris)

omlag ni til ti dl god kylling- eller grønnsakskraft

havsalt og sort pepper etter smak

100 gr stekt sjampinjong

50 gr grønne erter

en bunt friske grønne asparges

en liten håndfull finsnittet vårløk

en liten håndfull finhakket persille

30 gr ferskrevet parmesan

saften av en halv sitron

Forbered kraften og ha den klar ved komfyren. Den bør være varm men trenger ikke være helt nykokt. Varm oljen i en dyp panne og fres løk og hvitløk mykt og blankt. Tipp i risen og rør godt så risen blir dekket av oljen og blir blank. Begynn å spe med en halv dl. kraft og vent med å tilsette mer til risen har absorbert alt. Fortsett så med tilsvarende mengde til du har brukt opp all kraften. Etterhvert kan du tilsette litt mer av gangen. Når all kraften er brukt opp tilsetter du noen gode tak med pepperkverna, rører det godt inn og lar risottoen småkoke i 20-25 minutter. Forbered alle grønnsakene og urtene som skal i mens den koker. Smak på risottoen for å kjenne om den er ferdig. Konsistensen skal være som tykk grøt.

Rør inn sitronsaft, revet parmesan, erter, kokte asparges og stekt sopp og vend inn finhakket vårløk, urter og hakket persille. Smak til med havsalt og pepper og anrett.