Risbolle med pepperlaks og smak av vår

bygg din egen bolle

Vi er veldig glade i ulike risboller hjemme hos oss siden de kan varieres i det uendelige og gjør det lett å bruke opp mindre rester av grønnsaker man har liggende fra andre middager. Denne varianten med varmrøkt laks gir meg instinktivt en følelse av vår og den kommende sommeren, og om været tillater deg tar vi gjerne maten med ut på terrassen. Jeg liker å preparere sushiris til denne bollen siden du får enda mer smak men det er ingenting i veien for å bruker brun ris eller ristet quinoa som et alternativ.

Ingredienser

200 gr preparert sushiris eller dampet jasminris

400 gr varmrøkt pepperlaks, kjøpes ferdig fra fiskedisken eller delikatessen

tre til fire røde reddiker, tynt skivet

en kvart slangeagurk, tynt skivet

125 gr sukkererter, dampede

en moden avocado, skåret i tynne skiver

frisk sitron og havsalt etter smak til avocadoen

en liten gulrot, juliennet

picklet rødkål eller kimchi

kokte egg

finsnittet vårløk, japansk riskrydder* og ristede sesamfrø til garnering

Ponzusaus til å drible over det hele

Fremgangsmåte

Begynn med å sette over risen til koking og samtidig koker du egg og damper sukkerertene i noen få minutter. Er de veldig store pleier jeg å dele dem i to siden det gjør de litt lettere å spise sivilisert med skje eller pinner.

Kutt opp alle de andre grønnsakene og skjær laksen i passe store serveringsstykker. Kommer laksen med skinn pleier jeg å fjerne dette samt at jeg skraper vekk det brungrå fettet på undersiden siden dette ikke smaker godt.

Finn frem ti passende tallerkener, gjerne med litt dybde og fordel risen som en seng under alt som skal oppå. Dryss over Furikake og begynn med å legge på laks og legg grønnsaker, syltet kål og avocado i små porsjoner over det hele slik at risen mer eller mindre dekkes. Avslutt med å legge på egg og dryss over vårløk og sesamfrø.

Sett en liten dipskål med Ponzusaus på bordet slik at hver og en kan forsyne seg selv.

*japansk riskrydder kalles Furikake og kjøpes på boks hos asiatiske matvareforretninger.