© 2010–2022 Millas Mat

Rigatoni Scappi

en 500 år gammel pastarett

Her er en kjempegod vegetarisk pasta med en av våre aller sunneste og grønneste grønnsaker. Oppskriften er en lett omarbeidet variant fra Opera, hovedverket til italieneren Bartolomeo Scappi (1500?-1577). Han var en renessansekokk som i en periode også arbeidet for Pave Pius IV og hans etterfølger Pius V som deres personlige kokk. Han etterlot seg en gigantisk kulinarisk arv som hele det italienske kjøkkenet er bygget videre på og var kjent for sin utstrakte brukt av krydderier og ikke minst sukker. Svært kostbare ingredienser i hans egen tid. Denne retten er en av hans enklere komposisjoner og har nok vært servert som en for- eller siderett.

Ingredienser

pasta for to:

en middels stor broccoli

100 gr tørre loffsmuler

havsalt etter smak

vanlig olivenolje til steking

fire fedd hvitløk skåret i tynne skiver

en knivsodd chilipulver

en dl sterk kyllingkraft

200 gr rigatoni eller penne (tykk rørpasta)

en dl ferskrevet pecorino eller parmesan

en spiseskje smør

finhakket frisk bladpersille

sort pepper etter smak

Varm oljen i en romslig panne og tilsett loffsmulene, la de bli lett gylne og sprø før du tilsetter chili og hvitløk. Stek den i noen få minutter slik at den rå hvitløkssmaken stekes vekk og ta den ut av pannen. Pulser broccolien raskt i en prosessor og ha den over i en dyp panne sammen med litt olivenolje og fres den i et minutt, hell på kyllingkraft og kok opp, la det koke i et par minutter.

Kok pastaen og ta av ca. en dl av kokevannet i en kopp og sett til side. Sil av pastaen og vend inn broccoliblandingen sammen med litt av kokevanet, smøret og mesteparten av osten. Rør godt og tilsett litt og litt av kokevannet og rør godt mellom hver gang så vannet absorberes og til du ser at det danner seg en lett saus. Vend inn finhakket persille pg anrett med et lite ekstra ostedryss og nykvernet pepper.