Råstekt rosenkål med bacon og løk

nydelig til det meste av julemat, kalkun eller vilt

Det kan umulig bare være meg som tidlig ble traumatisert av rosenkål. Jeg har undersøkt litt og det viser seg faktisk at rosenkålen man fikk kjøpt før var av langt dårligere kvalitet enn det man får i dag. Årsakene til dette er sammensatt men både bedre dyrking og mer skånsomme fraktmetoder har fått mye av æren. Den har vært dyrket i Belgia fra midten av 1700-tallet og er svært hardfør på samme måten som andre typer hard kål. I dag finnes det mange norske produsenter av rosenkål og kvaliteten er utmerket. Men det hjelper ikke om kåle er god så lenge man insisterer på å koke den i hjel. Derfor - hold den langt unna vann og forsøk heller å råsteke den. Du kan gjerne droppe baconet i denne oppskriften om du ønsker å holde den vegetarisk men det står ikke til å nekte for at litt bacon gir ekstra nydelig smak.

Ingredienser

passende som en siderett for tre:

400 gr rosenkål, renset og preparert

litt nøytral olje til steking

tre skiver tykt bacon, kuttet i terninger

en halv løk, finhakket

havsalt og sort pepper etter smak

frisk sitronsaft etter smak

en spiseskje finhakket bladpersille

Skyll rosenkål godt under rennende kaldt vann i et dørslag og rist godt for å få av mest mulig av vannet. Kutt av stilkfestet og del hver rosenkål i to. De aller minste lar du være hele.

Varm litt olje i en vid panne og tilsett bacon. Når det nærmer seg halvferdig tilsetter du den preparerte rosenkålen sammen med finhakket løk. Dryss over litt havsalt og rørestek kålen inntil den er mør og begynner å få gylne flekker, baconet er sprøtt og løken er myk og gyllen.

Klem over litt frisk sitron og smak til med mer havsalt om det trengs. Vært litt forsiktig siden baconet allerede er salt. Krydre med pepper etter smak og vend inn finhakket bladpersille rett før servering.