Rask ragu med løk og linser

knallgod pastasaus med Marsala

En tradisjonell ragu trenger timevis på å koke seg til perfeksjon, men på en hverdag er ikke det så lett å få til så her kommer det et rask variant. Grønnsakene erstattes av røde linser som ikke trenger forkoking og som bidrar med god fylde og deilig smak. Jeg har alltid en flaske Marsala stående til matlaging og her bruker vi en god klunk av den. Har du pinjekjerner du kan riste eller noen urter på lur må du selvsagt garnere retten med dette.

Ingredienser

en stor finhakket løk

en spiseskje smør til steking

en toppet teskje sukker

to spiseskjeer hvitløksolje

125 gr pancetta eller bacon i terninger

400 gr ferskmalt kjøttdeig av lam eller okse

0,8 dl Marsala (siciliansk hetvin)

en boks (400 gr) grovhakkede tomater

75 gr røde linser, skylte

1,25 dl vann

havsalt og sort pepper etter smak

50 gr revet parmesan

----

spaghetti eller fusili longi til servering

Varm smøret i en dyp panne og tilsett løk og sukker. Fres det godt over god varme og rør ofte. Etter hvert skrur du ned varmen og lar løken ligge i fred så den karamelliserer seg litt. Ta løken ut av pannen og legg den over på en tallerken.

Ha hvitløksolje i den samme pannen og stek pancetta gyllen og ha i kjøttet når den begynner å bli sprø i kantene. Hakk kjøttet godt opp mens det stekes og når det er klart har du løken tilbake i pannen, heller på hetvin, tomater, skylte linser og vann. Kok opp og la raguen koke under lokk i omlag tjue minutter. Rør innimellom og fyll på med litt kokende vann om sausen virker litt tørr.

Kok pasta mens mens du venter på raguen og riv osten. Når sausen er klar smaker du til med havsalt og pepper før den serveres over pasta med revet parmesan på toppen.