Rasam - tomat og kokossuppe

en kremet indisk suppe

Dette er opprinnelig en sterk og aromatisk tomatsuppe fra den sørlige delen av India. Tomatsupper av denne typen finnes over hele Asia med mange regionale variasjoner. Endel sprekere i smaken er den og kjempegod med en spiseskje yoghurt på toppen og godt brød ved siden av. Forsøk gjerne å bake dine egne naan og husk også at tomatsuppe laget på ferske tomater aldri blir så intenst røde som posesuppene.

Ingredienser

gir en snau liter ferdig suppe:

en halv kilo ferske flådde plommetomater

en finhakket løk

en spiseskje frisk revet ingefær

to fedd finhakket hvitløk

havsalt og pepper etter smak

to finhakkede røde chili m/frø

en halv teskje fennikelfrø knust sammen med en klype havsalt

et laurbærblad

en teskje malt gurkemeie

en teskje malt spisskumin

to spiseskjeer tomatpuré

en boks (400 gr) kokosmelk

tre dl vann, skyll ut av boksen med kokosmelk

en klype sukker

----

en liten håndfull frisk koriander

to spiseskjeer kokosflak, lett ristet i tørr panne

Flå og dra skinnet av tomatene, grovhakk dem men behold kjernehuset og legg de til side. Fres løk, hvitløk, chili og ingefær i en kjele sammen med litt olje. Tilsett salt og pepper og la det steke under jevnlig i noen minutter. La løken bli myk og tilsett alle krydderiene utenom gurkemeien og rør det godt inn i løken.

Tipp inn de hakkede tomatene, tilsett tomatpureen og sukkeret og bland alt godt sammen. Hell over kokosmelken, tilsett vann og legg i laurbærbladet.

La suppen koke i omlag tjue minutter, plukk ut laurbærbladet og kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender. Hell suppen tilbake i kjelen og pisk inn gurkemeien. Smak til med havsalt og pepper. Rist kokosflak i tørr panne men pass godt på, de skal være lett gylne men ikke brente og det går veldig fort.

Garner suppen med koriander og ristet kokos og server den rykende varm.