Rajasthan Dahl Baati

raske røde linser

Rajasthan betyr kongenes land og hele dette store området helt nord i India ved grensen mot Pakistan forbindes først og fremst med områdets mange palasser, fort og rike royale historie. Et av de største og mest berømte fortene heter Mehrangarh og ligger i Jodhpur. Dette er en populær rett fra dette området der den kalles dahl baati. Du kan også lage denne retten med gule splitterter eller sorte linser men vær da oppmerksom på at de kan ha litt lengre koketid enn de røde linsene. De bruker ofte smør fløte i det nordlige India for å runde av smaken på maten og gi retter som denne en deilig fyldig konsistens.

Ingredienser

gir to gode porsjoner:

225 gr røde linser

to hele nellik

en liten kanelstang

fire hele sorte pepperkorn

en liter vann

----

en tommelstor bit frisk skivet ingefær

tre finhakkede fedd hvitløk

to spiseskjeer vann

——

tre spiseskjeer klarnet smør (ghee)

to løk i tynne skiver

tre finhakkede plommetomater

to teskjeer garam masala

en teskje chilipulver (bruk mer hvis du liker det sterkere)

en teskje malt gurkemeie

en halv teskje havsalt

to spiseskjeer fløte

tre splittede grønne chili uten frø til garnering

naan til servering

Fremgangsmåte

Skyll linsene godt under rennende kaldt vann og ha de over i en kjele sammen med nellik, kanel og pepperkorn. Hell på vann, kok opp og skum av det som legger seg på toppen. La linsene koke i omlag tjuefem minutter inntil de er møre og delvis har gått i oppløsning. Det skal være litt fuktighet igjen i kjelen men ikke mye. Plukk ut kanel, nellik og de pepperkornene du finner. Du vil se at linsene har mistet sin vakre farge og blitt gule etter kokingen men det er det som skjer med røde linser når de tilberedes.

Kjør sammen ingefær, hvitløk og vann til en tykk paste i en blender og sett til side. Forbered også tomatene og ha de klare i en liten bolle. Varm opp smøret i en panne og tilsett løken. Ha den frese og bli lett gyllen men pass godt på varmen. Rør deretter inn hvitløksblandingen og tilsett også chilipulver, gurkemeie, garam masala, de hakkede tomatene og rør alt godt sammen. Ha det hele koke sammen til en grov saus.

Ha løkblandingen over i de kokte linsene og smak til med havsalt. La alt koke sammen i ca. ti minutter. Tilsett fløten og smak til linsene med havsalt på nytt etter koking og anrett de i en serveringbolle med finsnittet grønn chili på toppen.