Regnvær-chili eller Snøvær-chili

en amerikansk chili for all slags vær

I USA virker det som om hver familie har sin chili. Store såkalte chilicookoffs arrangeres hvert år mange steder over hele USA og nærsagt alle har sin egen lille twist på oppskriften. Utvalget av fersk og tørket chili er stort og det gir rom for uante kombinasjoner. I Mexico var chili con carne opprinnelig populær soldat-mat og kombinasjonen bønner og kjøtt var næringsrikt og mettende for slitne tjenestemenn. Noe som også gjær chili vært populært er at den kan lages mer ulike typer kjøtt eller man bruker mer bønner for vegetariske eller veganske varianter tilpasset smak og anledning. Her er det noe for alle. Jeg liker gjerne ris eller varme chips sammen med chili og jeg har alltid litt rømme til.

Ingredienser

gir fire gode porsjoner:

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer nøytal olje

600 gr grytekjøtt av okse

to grovhakkede løk

tre fedd knust hvitløk

en teskje malt spisskumin

en teskje malt koriander

en halv teskje malt kanel

en spiseskje mørk usøtet kakao

en teskje chilipulver eller cayenne

en teskje tørket oregano

en boks (400 gr) tomater (polpa)

en dl vann til å skylle ut av tomatboksen

en halv spiseskje lys brunt sukker

en boks (400 gr) røde bønner

en boks (400 gr) hvite bønner i tomatsaus, Heinz

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Kutt det romemp.kjøttet i medium store terninger, grovhakk løken og knus hvitløken. Bland sammen alle krydderiene i en liten bolle.

Finn frem en pasende gryte med lokk og varm smør og olje til det er lys brunt. brun litt og litt av kjøttet og ta det ut av gryten og over i en bolle. Det skal fortsatt være rått inni så ikke brun det for lenge.

Når alt kjøttet er stekt har du i all løken sammen med en klype havsalt. Rør løken godt inn i stekefettet fra kjøttet og la den bli lys gyllen og myk. Ha i den knuste hvitløken og la den steke i noen minutter før du tilsetter alle krydderiene. Rør alt godt sammen, pass på temp. så du ikke brenner krydderet og ha deretter i tomatpureen. Stek den i et minutts tid og ha kjøttet tilbake i gryten med all kjøttsaften som har samlet seg i bollen. Rør det godt sammen med løken og hell over tomater og vann. Tilsett sukkeret og kok opp. La gryten koke i omlag halvannen time før du smaker og sjekker at kjøttet er mørt - hvis ikke kok gryten en halvtime til.

Tilsett alle bønnen og la chilien småputre i ca. ti minutter før du smaker til med havsalt og pepper. Server chilien med det garnityret du ønsker.