Raggmunk från Clark

oppskrift fra Netflix-serien

Potet-pannekaker som dette er ikke typisk svensk, de finnes over store deler av Europa ikke minst i øst der de bruker mye poteter i kosten. Jeg leste om dem for første gang i en polsk kokebok publisert for over 150 år siden. Denne spesifikke oppskriften ble publisert som en del av rulleteksten til ep. 5 av serien Clark men den er mer eller mindre identisk med andre svenske oppskrifter jeg har funnet. Her serveres de på klassisk vis med stekt flesk og tyttebær slik de også spises av Bill Skarsgård karakter i serien. "Tid for lite svensk kjäk".

Ingredienser

to dl hvetemel

fire dl melk, jeg bruker helmelk

to egg

en halv teskje fint havsalt, eller mer etter smak

900 gr rå kokefaste poteter, skrelt

to spiseskjeer smør + litt nøytral olje til steking

Fremgangsmåte

Skrell potetene og legg de over i en bolle med kaldt vann etter hvert slik at de ikke blir brune. Del de opp i grove biter og ha de over i en prosessor sammen med hvetemel, egg, melk og havsalt og kjør det hele til en lett klumpete røre. Kjenn etter med en slikkepott at det ikke er store biter av potet igjen og hell den over i en bolle.

Stek tynne små munker i en teflonpanne med litt smør og olje på medium varme og hold de lune på en ildfast tallerken i ovnen ved 125 °C. Når all røren er stekt opp steker du flesket gyllent og sprøtt og serverer raggmunk varme sammen med flesk og tyttebær.