Radiodamens fløyelsglatte tomatsuppe

oppskrift fra Kari Slaatsveen

Kvinnen med Norges fineste og mest innsmygende stemme- Kari Slaatsveen, har gitt meg denne oppskriften på hennes egen selvkomponerte suppe. Kari er en legende i norsk radio og har jobbet i flere av NRKs kanaler og nå som freelancer innen flere ulike felt. Mange av hennes programmer har fått kultstatus og folk (inkludert meg selv) bruker referanser fra programmene hennes selv mange år etter at de ble tatt av lufta. Så legg vekk suppeposen og forsøk deg heller på denne enkle og smakfulle varianten. Server med godt brød og kanskje et glass rødvin en sen aften, eller hva med en lekker ostecrisp som på bildet?

Ingredienser

fire fedd hvitløk

en halv finsnittet purre

en spiseskje friske timianblader eller en teskje tørket

to spiseskjeer frisk finhakket bladpersille

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

to bokser (800 gr) knuste tomater m/saft, gjerne San Marzano

en halv dl fløte

en klype sukker

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje finhakket frisk chili eller tørkede chiliflak etter smak

en dl oppløst grønnsaksbuljong eller kraft

Fremgangsmåte

Varm noen få spiseskjeer olivenolje i en kjele og surr hvitløk, purre, timian og persille inntil det er blankt og mykt. Hell over tomater, en klype sukker, fløte, pepper, chili og buljong. Kok suppen i omlag en halvtime og kjør den glatt i blenderen eller med en stavmikser.

Varm den opp igjen om det behøves og juster smaken med havsalt og mer pepper om det er nødvendig. Garner og server rykende varm.

Ostecrisp lages ved å legge 50 gr. finrevet ost i høye hauger på stekeplate med papir og steke de gylne ved 200 °C i ca. et kvarter. Avkjøl på brettet og løsne forsiktig med en stekespade.