Quiche med ristede tomater og pancetta

alltid rom for en quiche

Dette er en nydelig variant av den klassiske franske quichen. I Norge fikk denne typen pai et skikkelig oppsving på 1970-tallet da den ble populær å servere på klubbmøter. Fyllet som bestod av skinke, broccoli og eggestand var trygge gode ingredienser men nå kan vi gjøre litt om på den og bruke andre smaker.

Ingredienser

paibunn:

225 gr hvetemel

en klype røkt søt spansk paprika (pimenton)

en halv teskje friske timianblader

150 gr usaltet smør

et egg til pensling

——

fyll:

tre store plommetomater kuttet i båter

200 gr pancetta etter tykt bacon i terninger

vanlig olivenolje

100 gr revet Gruyere

tre hele egg

to eggeplommer

en halv liter fløtemelk

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Begynn med å forberede tomatene siden de tar lengst tid. Sett ovnen på 200 °C og del tomatene i båter, legg de i en langpanne med skinnsiden ned og drypp på litt olje. Bak de i ovnen i en time. la de avkjøle seg og dra deretter av skinnet og del tomatbåtene i to på tvers.

Kjør mel, krydder og smør til en kornet masse i en prosessor og tilsett deretter vannet litt etter litt til deigen klumper seg. Elt den sammen til en klump, pakk den inn i plastfilm og legg den i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Stek pancettaen gyllen og sprø i olivenolje og la den renne godt av seg på kjøkkenpapir. Pisk sammen egg, eggeplommer, fløte og melk og krydre litt med salt og pepper. Riv osten.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kle en 24 cm stor paiform og sett den kaldt. Sett ovnen på 190 °C, prikk bunnen godt med en gaffel, legg på et stykke bakepapir og fyll på med tørkede bønner, linser etc. og bak paiskallet i ca. 20 minutter. Fjern bønnene og bakepapiret, pensle bunnen med pisket eggeplomme og bak den i fem minutter til.

Skru ovnen ned til 140 °C. Dekk paibunnen med 2/3 deler av osten og fordel baconet. Hell på eggeblandingen og dryss på resten av osten. Legg på tomatene til slutt. Bak paien i ca. 40 minutter, rist forsiktig på den for å sjekke at toppen er stivnet, sett den evt. under grillen i noen få minutter men følg godt med hvis du gjør det. La paien avkjøle seg i ca. 20 minutter i formen før servering.