© 2010–2022 Millas Mat

Queens Fish n' Chips

en kongelig favoritt igjennom svært mange år ♛

Den britiske kongefamiliens matvaner var lenge godt bevarte hemmeligheter, men i de senere årene har vi fått vite endel fra deres egne personlige kokker som ikke lengre er i aktiv tjeneste. Dronningmoren og hennes mann Kong Georg VI var kjent for å sende en lakei ut for å hente fish n'chips til fredagskvelden. De pleide å nye maten i fred og ro foran peisen mens de lyttet til radio. Denne oppskriften er Elizabeth II favoritt. Hun foretrekker en lettere panert fisk men chipsene er fritert og med en rik hollandaise til er dette absolutt ikke slankekost. Når Dronningen er ved Balmoral spiser hun dermed en mer klassisk variant som dette.

Ingredienser

gir to porsjoner:

to store stykker fersk hvit fisk, torsk eller hyse kan brukes

havsalt og sort pepper etter smak

hvetemel til panering

to eggeplommer

tre spiseskjeer smeltet smør

panko

----

chips:

to store bakepoteter, kuttet til rektangulære chips

nøytral olje eller frityrolje til blansjering og fritering

havsalt etter smak

----

Hollandaise

Begynn med chipsen, skrell potetene og kutt de i like lange rektangulære fries. Med store bakepoteter er dette enkelt. Legg i over i en bolle med iskald vann og la de ligge der i en halvtimes tid slik at de slipper noe av stivelsen. Tørk de deretter godt på et stykke kjøkkenpapir før de kokes i olje ved omlag 130 °C inntil de er møre men ikke har tatt farge. Fisk de ut, legg de over på kjøkkenpapir og la de hvile men du begynner med fisken. Pannen med olje settes til side. Vi skal steke potetene en gang til.

Sett ovnen på 210 °C og sett fra tre tallerkener. En med noen spiseskjeer hvetemel, en med sammenpisket eggeplomme og smør og den siste med panko. Krydre fiskestykkene med havsalt og pepper før de vendes i hvetemel, deretter i eggene og til sist i panko. Legg de på et stekebrett med papir under og bak de i omlag ti minutter. Noe lengre om fileten er ekstra tykk.

Leg sausen etter oppskriften og hold den varm men den må ikke stå å koke, da vil den skille seg.

Når fisken straks er klar og sausen er ferdig er det på tide å gjøre ferdig potetene. Varm opp oljen til 190 °C og legg i potetene. Friter dem inntil de er gylne og sprø, dette pleier å ta omlag fem minutter.

Legg opp chips som en lite laftet tårn med fiskestykket ved siden av. Bruk en liten øse og dander sausen rundt fisken og potetene rett før servering.