© 2010–2022 Millas Mat

Quadrupel soupe à l’oignon

løksuppe med fire sorter løk

Kan man få for mye løk i en løksuppe? Ikke for en franskmann ihvertfall og denne suppen har virkelig utviklet seg i takt med tiden. De aller første løksuppene bestod kun av vann og løk. Nå kokes de ofte på oksekraft og med vin i og alskens lekkerheter. Til og med den italienske balsamicoen har funnet veien nedi suppa. Mon dieu! Quelle Horreur! Men det var visstnok franskmennene selv som begynte med å tilsette litt av den italienske balsamcoeddiken i suppen sin - ikke italienerne, så jeg synes de skal holde munn. Franskmenn og italienere diskuterer veldig seg imellom hvem som begynte med hva men sanneten er at det ikke finnes et fasitsvar på akkurat det.

Ingredienser

50 gr smør

250 gr løk i tynne skriver

tre finsnittede vårløk

tre fedd revet hvitløk

en teskje sukker

havsalt og sort pepper etter smak

en halv teskje anisfrø eller en teskje fennikelfrø

åtte dl god oksekraft

to dl vermut eller hvitvin

ti syltede sølvløk

friske timianblader

——

fire til seks daggamle skiver loff

vanlig olivenolje

en god håndfull revet cheddar og/eller parmesan

noen få klyper oregano

sort pepper etter smak

Varm smøret i en dyp panne på litt under middels varme og tilsett løk, vårløk og hvitløk. Rør det godt inn i smøret og dryss på litt havsalt og la løken steke seg myk og lysebrun ved lav varme i omlag tre kvarter . Rør om en gang eller to i løpet av denne tiden. Dryss på sukker og anis og skru opp varmen så det karamelliserer seg litt. Hell på kraft og vin, kok opp og krydre med litt pepper. La suppen koke i tre kvarter. Juster smaken med havsalt og pepper , legg i sølvløkene og dryss på timian.før servering.

Loffskivene pensles med olivenolje og dekkes med revet ost. Dryss på oregano og pepper og stek de gylne og sprø ved 225 °C i omlag ti minutter.