© 2010–2021 Millas Mat

Pulled pork

langtidsstekt svinenakke

Hvis du planlegger riktig og tar natten til hjelp så kan du klare å få dette på bordet i høvelig tid. Pulled-pork kan serveres i brød med BBQ-saus, i tacos eller i Bánh mì og det smaker like fantastisk som det høres ut. Hemmeligheten er svært lang steketid over svært lav temperatur som mørner fibrene i kjøttet på en helt unik måte. Denne teknikken for å tilberede kjøtt er meget gammel, men har fått nytt lys over seg de siste årene, ikke minst her i landet, men du finner varianter av dette over hele verden. I Italia har de sin porchetta på Filippinene har du lechon liempo og i Kina har de sin rousong.

Ingredienser

halvannen til to kilo svinenakke

to liter vann

130 gr havsalt eller flaksalt (ikke bruk koksalt)

en dl god Whisky eller Bourbon

to laurbærblader

to hele stjerneanis

----

krydderblanding (Dry Rub):

50 gr lys brunt sukker

50 gr paprikapulver

to spiseskjeer grovmalt sort pepper

to spiseskjeer havsalt

en teskje hvitløkspulver

en teskje løkpulver

en teskje malt chipotlechili eller spansk hot paprika (pimenton)

Kok opp vann, havsalt, laurbær og stjerneanis og pisk godt så saltet løser seg opp. Kok opp Whisky, pass på flammen og når alkoholen er brent av så heller du den over i saltlaken og lar den avkjøle seg. Når laken er kaldt legger du i kjøttet, dekker kjelen med plastfilm, setter på lokket og lar det hele stå kaldt i mellom åtte og ti timer. Deretter tar du kjøttet ut av laken, tørker det godt med kjøkkenpapir og gnir den inn med de tørre krydderiene som du blader sammen i en skål. Det beste er å trekker på seg et par plasthansker for her må du bruke hendene.

Legg kjøttet over i en ildfast form og sett den inn i en kald oven. Sett temperaturen på 110 °C og la den få mellom tolv og fjorten timer. Bruk gjerne steketermometer og sett den på mellom 90-95 °C. Husk at steketiden varierer så det tryggeste er å bruke et termometer.

La kjøttet hvile en liten stund etter steking og bruk deretter to gafler til å dra det fra hverandre så du får de karakteristiske lange strimlene.