© 2010–2022 Millas Mat

Pueblan Mole - chilisaus med mørk kakao

Frida Khalos originale oppskrift

Kort fortalt så er en Mole en mexicansk chilisaus smaksatt med mørk usøtet sjokolade. Denne retten toppes vanligvis med tynne skiver av hvit salatløk og frisk koriander. Nybakte tortillas samt en frisk grønn salat til er perfekt tilbehør og det var også slik Frida Kahlo selv serverte dette hjemme på sitt eget kjøkken i Coyoacán. Dette var hennes manns favorittrett. I dag er hennes hjem et levende museum og inne på kjøkkenet i La Casa Azul henger en plakett med denne eksakte oppskriften på veggen. Og du, Frida er der ennå - urnen hennes står på et lite bord i gangen og gryten hun kokte Mole i finner du ute på kjøkkenet.

Ingredienser

nok til tre:

30 gr tørkede chili som Mulata, Parnella, Ancho eller Kashmiri (bløtlagt)

75 gr smult eller smør til steking

et stort fedd hvitløk

en stor finhakket løk

en god håndfull salte tortillachips

to skiver tørr loff eller annet lyst brød

50 gr rosiner

50 gr mandler

to spiseskjeer gresskarkjerner

to spiseskjeer sesamfrø

en klype malt anis

en klype malt nellik

en liten kanelstang, knekt opp

sort pepper etter smak

en stor spiseskje mørk usøtet kakao eller 80% sjokolade

to grovhakkede plommetomater

havsalt og demerarasukker etter smak

en drøy halvliter god kyllingkraft samt noe ekstra til å justere sausen

600 gr lårfilet av kylling kuttet i grove biter

Sett over litt kokende vann i en kjele eller en vannkoker om du har det og ha i alle de tørkede chiliene over i en tørr panne og fres de i noen få minutter før du har de over i en ildfast bolle og heller over kokende vann. La de stå og mykgjøre seg i en drøy halvtime.

Stek kyllingen til den har pen farge men ikke gjennomstek den. Sett den til side.

I pannen med fettet godt varmet opp tilsetter du hvitløk, løk, tortilla, loffen revet i små biter, rosiner, mandler, gresskarkjerner, sesamfrø, anis, nellik, kanel, pepper, kakao og grovhakkede tomater og sauteer alt godt sammen i pannen. Pass godt på varmen for du skal ikke brune dette men det skal blandes godt og mykne noe. Tilsett de bløtlagte chiliene og etter noen få minutter tilsetter du kraften og heller alt over i en blender og kjører det godt sammen.

Ha litt fett i pannen og sil deretter sausen tilbake (bruk en finmasket sil og baksiden av en sleiv for her må du jobbe litt). Kok opp og la sausen koke i omlag fem minutter. Smak til med havsalt og sukker (sausen skal ha et lite søtt sting i smaken og spe ut sausen med mer kraft inntil du har en passende konsistens. Tilsett kyllingen og la sausen koke ved svak varme i en drøy halvtime. Smak igjen for å sjekke om du trenger litt mer havsalt og så er det klart til servering.