© 2010–2020 Millas Mat

Pueblan Mole

Frida Khalos originale oppskrift

Kort fortalt så er en mole en mexicansk chilisaus smaksatt med mørk usøtet sjokolade og denne retten toppes vanligvis med løvtynne skiver av hvit salatløk og litt frisk koriander. Jeg synes også det er deilig med en eller annen form for brød og en frisk grønn salat til på samme måte som Frida Kahlo selv serverte dette hjemme på sitt eget kjøkken i Coyoacan. I dag er hennes hjem et museum og inne på kjøkkenet i Casa Azul henger denne oppskriften på veggen.

Pueblan Mole

Ingredienser

nok til tre:

30 gr tørkede chilier (mulata, parnella, ancho, kashmiri)

75 gr smult eller smør

et stort fedd hvitløk

en stor finhakket løk

en god håndfull salte tortillachips

to skiver daggammel loff

50 gr rosiner

50 gr mandler

to spiseskjeer gresskarkjerner

to spiseskjeer sesamfrø

en klype malt anis

en klype malt nellik

en liten kanelstang

sort pepper etter smak

en stor spiseskje revet mexicansk eller colombiansk sjokolade (minst 70% kakao)

to grovhakkede plommetomater

havsalt og demerarasukker etter smak

en drøy halvliter god og sterk kyllingkraft samt noe ekstra til å justere sausen

600 gr utbenet lårkjøtt av kylling inndelt i grove biter

Sett over litt kokende vann i en kjele eller en vannkoker om du har det og ha i alle de tørkede chiliene over i en tørr panne og fres de i noen få minutter før du har de over i en ildfast bolle og heller over kokende vann. La de stå og mukgjøre seg.

I pannen med fettet godt varmet opp tilsetter du hvitløk, løk, tortilla, loffen revet i små biter, rosiner, mandler, gresskarkjerner, sesamfrø, anis, nellik, kanel, pepper, sjokolade og hakkede tomater og sauteer alt godt sammen i pannen. Pass godt på varmen for du skal ikke brune dette men det skal blandes godt og mykne noe. Tilsett de bløtlagte chiliene og etter noen få minutter tilsetter du kraften og heller alt over i en blender og kjører det sammen.

Ha litt fett i pannen og sil deretter sausen tilbake (bruk en finmasket sil og baksiden av en sleiv, her må du jobbe litt). Kok opp og la sausen boble litt i omlag fem minutter. Smak til med havsalt og sukker (sausen skal ha et lite søtt sting i smaken og spe ut sausen med mer kraft inntil du har en passende konsistens. La sausen koke ved svak varme i omlag 25 minutter. Legg i kjøttet i biter og la det få omlag ti minutter i sausen (sjekk at det er gjennomkokt). Smak igjen for å sjekke om du trenger litt mer havsalt og så er det klart til servering.