Prinsefiskeboller

når de kongelige kommer

Det var en gang den svenske kronprinsen Carl skulle besøke Bergen på midten av 1800-tallet og kronprinsen ønsket seg torsk til middag. Dette gav kokkene endel hodebry – for det å servere torsk til prinsen og hele hans følge som bla. inkluderte den hollandske kronprinsen Wilhelm av Oranien bød på endel praktiske problemer. Hvordan sikre at alle fikk servert varm mat og sikre de saftig god fisk? Løsningen ble å servere fisken i saus og med elegant garnering av ferske reker og dill ble middagen en suksess. Her er en litt forenklet variant av den opprinnelige retten laget med helt vanlige fiskeboller.

Ingredienser

tre spiseskjeer smør

snaue tre spiseskjeer hvetemel

tre dl fiskekraft

friskpresset sitronsaft etter smak

to dl matfløte

to eggeplommer

en boks Vesteraalens fiskeboller

currypulver etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

——

to gulrøtter i skiver skjært godt på skrå

litt persille- eller sellerirot i terninger

to dl grønne erter eller brekkbønner

litt finhakket frisk dill eller persille

ferske pillede reker til pynt

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele og tilsett melet. Pisk det godt sammen og spe ut med fiskekraften fra boksen. Gi sausen et oppkok og pisk hele tiden.

Pisk sammen eggeplommer og fløte og pisk dette inn i sausen. Pass på og piske hele tiden mens sausen koker og tykner. Smak den til med havsalt, pepper, sitronsaft og currypulver. Dropp fiskebollene i og hold sausen varm, den skal ikke koke mer, da vil den skille seg.

Kok gulrøtter og persillerøtter møre i lettsaltet vann, tilsett ertene mot slutten. Ha grønnsakene i sausen med fiskebollene. Skrell rekene og hakk dillen.

Legg kokte poteter opp på fat eller tallerken og legg fiskebollene ved siden av. Øst over sausen og pynt med ferske reker og frisk dill.