Potetmos

hjemmelaget slår pulver - alltid

Noen vil nok si at en oppskrift på hjemmelaget potetmos er unødvendig men jeg er ikke enig. Det er noen ting du må huske på skal du få en fin stappe og det viktigste er å bruke en melen potettype som egner seg til mos. Du må ikke under noen omstendigheter lage potetmos i en blender eller en mikser, det som skjer er at stivelsen som potetene er fulle av reagerer og du får en stappe du kan bruke som tapetlim. Du bør spe ut mosen med varm melk og havsalt og pepper skal i til sist sammen med evt. andre smakstilsetninger. Muskat og revet eple er herlig eller kok noen hvitløksfedd sammen med potetene og mos de sammen.

Ingredienser

en halv kilo poteter (Beate, Asterix eller mandelpotet)

50 gr smør

to dl varm fløtemelk

havsalt og sort pepper etter smak

——

gressløk, finhakket løk, muskat, revet eple, bakte knuste hvitløksfedd mm.

Fremgangsmåte

Kok potetene hele i vann uten tilsatt salt. Finn frem en bolle og tilsett smør i små biter, varm fløtemelken.

Når poteten er møre så knus de i bollen med smøret. Enten ved hjelp en stamper eller en ricer som ser ut som en gigantisk hvitløkspresse. Jeg foretrekker riceren siden det gjør mosen svært luftig og fin. Den er ikke vanskelig å få tak i og den er ikke dyr.

Rør inn varm fløtemelk til stappen har ønsket konsistens. Det er helt opptil deg hvor fast du ønsker den men jeg vil si at den bør ikke være så fast at skjeen står i den. Da blir den liggende som stein i magen.