© 2010–2020 Millas Mat

Potet og purreløksuppe

Vichyssoise

Denne suppen kan serverers varm eller kald men velger du det siste er det en Vichyssoise. Nå i november er ikke lysten på kalde supper særlig stor så jeg går for den varme varianten denne gangen. Dette er noe av det første mange kokkelærlinger begynner med når de skal lære seg klassiske franske retter, og noe av det viktigste er å preparere purrene riktig samt sautere de lenge nok. Den rå smaken av purre må kokes vekk for at den nydelige milde smaken skal komme frem.

Potet og purreløksuppe

Ingredienser

gir tre porsjoner suppe:

tre til fire medium store purre, splittet og vasket

fire spiseskjeer smør

en teskje havsalt + mer til å smake til

550 gr poteter i grove terninger

en liter dl kylling- eller grønnsakskraft

en dl kremfløte + ekstra til garnering

hvit pepper (muntok) og cayenne etter smak

----

terninger av sprøstekt bacon og finsnittet gressløk til garnering

Vask de splittede purrene svært godt under rennense kaldt vann og snitt de fint opp. Varm smøret i en romslig suppekjele og tilsett all purren sammen med en teskje havsalt. Rør den godt inn i smøret og la den frese inntil den begynner å bli blank og faller litt sammen. Skru ned varmen og la løken sautere i omlag 15-20 minutter. Rør godt innimellom.

Mens purren blir klar skreller og kutter du potetene i terninger og tilsetter de i kjelen sammen med litt mer havsalt. Hell på kraften og kok opp. La suppen koke inntil potetene er helt møre, sjekk de med en kniv så du er sikker men beregn ca. 25 min.

Blend suppen helt glatt og tilsett fløten. Rør den godt inn og tilsett pepper og litt cayenne. Smak igjen og sjekk om du trenger mer havsalt. Varm en opp på nytt før servering.

Øs opp suppen i varme boller og garner med litt fløte, baconterninger og gressløk.