© 2010–2022 Millas Mat

Potet og purreløksuppe Vichyssoise

en suppe som kan serveres både kald og varm

Denne suppen kan serveres varm eller kald men velger du det siste kalles det en Vichyssoise. Dette er noe av det første mange kokkelærlinger begynner med når de skal lære seg klassiske franske retter, og noe av det viktigste er å preparere purrene riktig samt sautere de lenge nok. Den rå smaken av purre må sauteres helt vekk for at den nydelige milde smaken av purre skal komme frem på best mulig måte.

Ingredienser

gir tre porsjoner suppe:

tre til fire medium store purre, splittet og vasket

fire spiseskjeer smør

en teskje havsalt + mer til å smake til

550 gr poteter i grove terninger

en liter dl kylling- eller grønnsakskraft

en dl kremfløte + ekstra til garnering

hvit pepper og cayennepepper etter smak

----

terninger av sprøstekt bacon eller ristet baguette og finsnittet gressløk til garnering

Vask de splittede purreløkene svært godt under rennende kaldt vann og snitt de fint opp. Varm smøret i en romslig suppekjele og tilsett all purren sammen med en teskje havsalt. Rør den godt inn i smøret og la den frese inntil den begynner å bli blank og faller litt sammen. Skru ned varmen og la løken sautere i omlag 15-20 minutter. Rør godt innimellom.

Mens purren blir klar skreller og kutter du potetene i terninger og tilsetter de i kjelen sammen med litt mer havsalt. Hell på kraften og kok opp. La suppen koke inntil potetene er helt møre, sjekk de med en kniv så du er sikker men beregn ca. 25 min.

Når potetene er klare tilsetter du all purren fra pannen samt fløten og blender suppen helt glatt. Tilsett pepper og litt chili eller cayenne. Smak igjen og sjekk om du trenger mer havsalt. Varm en opp på nytt før servering. Øs opp suppen i varme boller og garner med litt fløte, baconterninger og gressløk.

Vil du ha suppen kald heller du den over i en bolle av herdet glass eller metall og lar den avkjøle seg en times tid på kjøkkenbenken, dekk bollen med plast og sett den kald i minst fire timer. Pisk den godt opp før du garnerer suppen som beskrevet ovenfor før servering.