Pot-Au-Feu

fransk oksestek i gryte

Kan det bli mer fransk når man har oksekjøtt, et vell av grønnsaker, masser av hvitløk, rosmarin, rødvin og kraft? Dette er fransk rustikk kokekunst på sitt beste og perfekt for den kalde norske vinteren. Du trenger en stor gryte med tilhørende lokk, gjerne av typen Le Creuset men en trofast Jøtul gjør jobben like godt. Bare den tåler å stå i ovnen. Server gjerne saltbakte små poteter til, eller en god hjemmelaget potetmos laget med ekte smør.

Ingredienser

1,3 kg oksestek u/ben

havsalt og sort pepper etter smak

fire spiseskjeer nøytral olje

fire spiseskjeer smør

to medium store rødløk kuttet i fire båter

fire gulrøtter kuttet i grove biter

tre stilkselleri kuttet i grove biter

en medum stor kålrot, skrelt og kuttet i tykke skiver og deretter i fire så du får trekanter

åtte til ti aromasopp, renset og kvartert

to persillerot, skrelt og delt inn i tykke skiver

et helt hvitløkshode m/skall

halvannen dl tomatpuré

to laurbærblader

tre kviter frisk rosmarin

3 1/2 dl rødvin, gjerne en Cabernet

9 1/2 dl god oksekraft

Fremgangsmåte

Forbered alle grønnsakene og bind opp steken om den ikke kommer ferdig surret, krydre den godt med havsalt og pepper. Finn frem alle øvrige ingredienser, forbered kraften og mål opp vinen.

Sett gryten på full varme og tilsett oljen. Brun kjøttet godt på alle sidene og ikke glem endestykkene. Når det er klart legger du kjøttstykket det over på en tallerken.

Smelt smøret i gryten og rør godt opp fra bunnen så alle de karamelliserte bitene løsner. Tipp i alle grønnsakene og hvitløksfeddene. La de frese godt og mykne litt i kantene og vend på dem ofte så alt freses jevnt. Tilsett deretter tomatpureen og la den steke med grønnsakene i en fem minutters tid eller til du ser at den får en mørkere farge. Legg i laurbær og rosmarin og hell deretter på vinen, kok opp og la den boble og redusere seg ned i fem til syv minutter.

Ta gryten av varmen og hell i kraften. Sett på lokk og sett gryten i ovnen ved 175 °C i omlag 2-21/2 time.

Når gryten er klar setter du den opp på komfyren, tar av lokket og løfter ut kjøttstykket. Vær forsiktig siden sausen er kokende varm. Legg kjøttet på en skjærefjøl og la det hvile i minst ti minutter. Plukk ut laurbærbladene og rosmarinen, klem ut hvitløksfeddene i sausen og kast skallene. Hakk persille og justerer sausen med havsalt og sort pepper.

Kutt kjøttet opp i litt generøse skiver og server det sammen med potetene og grønnsakene fra gryten. Øs noe av kraften over kjøttet før servering og garner med persille.