© 2010–2020 Millas Mat

Caldo Verde

portugisisk grønnkålsuppe

Denne portugisiske suppen blir av mange beskrevet som en av verdens aller beste supper. Den er enkel å lage, meget næringsrik, har nydelig smak og er en perfekt vintervarmer for oss her i nord. De kokte potetene glir suppen en deilig konsistens uten at du trenger ekstra jevning og du kan mose de så fint eller grovt som du selv vil. Server gjerne suppen med godt brød til.

Caldo Verde

Ingredienser

gir to gode porsjoner suppe:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en grovhakket løk

200 gr portugisisk linguisa eller spansk uspeket chorizo i skiver

to store poteter i skiver

cayennepepper etter smak

200-250 gr renset og finhakket grønnkål

ca. syv dl god kyllingkraft

havsalt og sort pepper etter smak

noen dråper e.v. olivenolje til garnering

Begynn med å skjære opp pølsene i skiver men ikke kutt de for tykke. Sett en romslig suppekjele på varmen og tilsett olivenoljen. Når den er varm har du i pølseskivene og steker de i noen få minutter inntil da fått litt farge og har sluppet litt av den naturlige smaksrike oljen. Ta de ut av kjelen og tilsett den hakkede løken i oljen sammen med en god klype havsalt og stek den til den er myk og blank.

Mens løken freser kan du skrelle potetene, dele i i tynne skiver og legg de i en bolle med kaldt vann så de ikke blir brune.

Når løken er klar heller du vannet av potetene og har de i kjelen. Ha i litt mer havsalt og hell på kyllingkraften samt litt cayennepepper og kok opp. Kok suppen inntil potetene er møre, beregn ett kvarters tid eller mer hvis potetskivene er tykkere. De må være helt smørmøre.

Mens suppen koker renser du grønnnkålen, fjerner den grove midtstilken fra bladene og hakker den grovt opp. Skyll den godt under rennende kaldt vann og la den renne av seg i et dørslag.

Når potetene er klare kan de moses rett i suppen. Du kan bruke en moser eller en stavmikser til denne jobben men husk at du bedre du moser jo jevnere og mer silkemyk konsistens vil suppen få. Rør deretter inn den hakkede grønnkålen og deretter pølseskivene. La suppen småkoke ved lav varme i omlag 20 minutter eller inntil kålen er mør. Smak til med havsalt.

Øs opp i passende boller og topp med noen få dråper av din aller beste e.v. olivenolje.