© 2010–2022 Millas Mat

Caldo Verde

portugisisk grønnkålsuppe

Denne portugisiske suppen blir av mange kokker og matskribenter beskrevet som en av verdens aller beste supper. Den er enkel å lage, meget næringsrik, har nydelig smak og er en perfekt vintervarmer for oss her i nord der mange har grønnkål i hagen selv midt på vinteren. De kokte potetene gir suppen en deilig konsistens uten at du trenger ekstra jevning med hvetemel eller maisenna og du kan mose de så fint eller grovt som du selv vil slik at du får konsistensen slik de du vil. I Portugal serveres gjerne suppen med miguxês - en type pita.

Ingredienser

gir to gode porsjoner suppe:

to spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en grovhakket løk

200 gr portugisisk linguisa eller spansk uspeket chorizo i medium tynne skiver

to store poteter i skiver

cayennepepper etter smak

200-250 gr renset og finhakket grønnkål

omlag syv dl god kyllingkraft

havsalt og sort pepper etter smak

noen dråper e.v. olivenolje til garnering

Begynn med å skjære opp pølsene i skiver men ikke kutt de for tykke. Sett en romslig suppekjele på varmen og tilsett olivenoljen. Når den er varm har du i pølseskivene og steker de i noen få minutter inntil da fått litt farge og har sluppet litt av den naturlige smaksrike paprika-oljen. Ta de ut av kjelen og tilsett den hakkede løken i oljen sammen med en god klype havsalt og fres den til den er myk og blank.

Mens løken freser kan du skrelle potetene, dele de i skiver og legg de i en bolle med kaldt vann så de ikke blir brune.

Når løken er klar heller du vannet av potetene og har de i kjelen. Ha i litt mer havsalt og hell på kyllingkraften samt litt cayennepepper og kok opp. Kok suppen inntil potetene er møre, beregne ett kvarters tid eller mer hvis potetskivene er tykkere. De må være helt smørmøre før du fortsetter med oppskriften.

Mens suppen koker vasker du grønnkålen grundig, fjerner den grove midtstilken fra bladene og hakker den grovt opp. Skyll den godt under rennende kaldt vann en gang til og la den renne av seg i et dørslag. Grønnkål kan ikke holde både sand og jord og trenger en grundig skylling.

Når potetene er klare kan de moses rett i suppen. Du kan bruke en moser eller en stavmikser til denne jobben men husk at du bedre du moser jo jevnere og mer silkemyk konsistens vil suppen få. Rør deretter inn grønnkålen og ha i pølseskivene. La suppen småkoke ved lav varme i omlag tjue minutter eller inntil kålen er mør. Smak til med havsalt.

Øs opp i passende boller og topp med noen få dråper av din aller beste e.v. olivenolje før servering.