© 2010–2019 Millas Mat

Quiche med poteter

Pommes de terre quiche

Tror du meg når jeg forteller deg at det var selveste Louis XVI som satte i gang den første dyrkingen av poteter i Frankrike i 1785? Vel, det er faktisk sant. Det var riktignok militærlegen og botanikeren Antoine-Augustin Parmentier som overtalte kongen til å satse på poteter siden han hadde utarbeidet en plan om hvordan man skulle kunne begrense hungersnøden som stadig hjemsøkte landet. Og den godeste Parmentier hadde en plan, nemlig å bevokte kongens potetåker og bøndene i distriktene omkring ble dermed svært nysgjerrige på hva dette var for noe. Siden vekstene ble så nøye bevoktet måtte jo det bety at dette var noe verdifullt. Så en natt lot Parmentier vaktene ta en frikveld og bøndene tok med seg vekstene og satte de i egen jord. Og slik spredte potetdyrkingen seg i Frankrike. Det er også verdt å merke seg at poteten kom til Europa i omkring 1585, men folk var mistenksomme siden den vokste under jorden og dermed kunne inneholde djevelske krefter. Løsningen på problemet var å få kirken med på banen og få folk til å skjønne at den var trygg å spise. Poteten har gjennom århundrene reddet millioner av mennesker fra sultedøden.

Quiche med poteter

Ingredienser

en kilo skrelte poteter i tynne halvskiver

en stor sautert løk

ett fedd knust hvitløk

250-300 gr skivet Andouille eller Toulousepølse

havalt og sort pepper etter smak

en teskje tørket timian

bladene fra en stor kvist frisk rosmarin

tre egg

i underkant av tre dl fløtemelk

100 gr Reblochon i terninger eller revet sveitsisk Gruyere

Skrell potetene og del de i to på langs, skjær de deretter i tynne skriver og legg de over i en stor kjele med vann. Kok opp og la potetene koke godt i omlag 10 minutter inntil de er møre. Det er mulig de trenger lengre koketid så sjekk med en liten kniv. Hell deretter av kokevannet og sett de til side så de får dampet seg litt tørre.

Smelt smør og olje i en panne og fres løken blank, myk og lett gyllen. Tilsett revet hvitløk, timian og frisk hakket rosmarin når løken begynner å bli ferdig og rør den godt inn. Skjær opp pølsene og varm de lett på en tallerken i ovnen. Pisk også sammen egg, melk, salt og pepper og forbered osten.

Sett ovnen på 200 °C og sett risten et hakk lavere enn midten og smør en ildfast form med litt smør. Legg på 1/3 av de kokte potetene og spre utover halvparten av løken, legg deretter på varme pølseskiver. Legg på et nytt lag med poteter, resten av løken og deretter pølsene og avslutt med resten av potetene. Hell over egestanden og strø på osten. Avslutt med litt pepper og bak formen i omlag 30 minutter til eggene har satt seg og osten er lett gyllen.