Tarte Révolution

pai med poteter, løk, bacon og franske urter

Tror du meg når jeg forteller deg at det var selveste Louis XVI som satte i gang den første organiserte dyrkingen av poteter i Frankrike i 1785? Vel, det er faktisk sant. Det var riktignok militærlegen og botanikeren Antoine-Augustin Parmentier som overtalte kongen til å satse på poteter siden han hadde utarbeidet en plan for hvordan man kunne begrense hungersnøden som stadig hjemsøkte Frankrike. Den godeste Parmentier hadde en plan, nemlig å bevokte kongens potetåker strengt og dermed gjøre de lokale bøndene i distriktene svært nysgjerrige. Siden vekstene ble så nøye bevoktet måtte jo det bety at dette var noe verdifullt. En natt lot Parmentier vaktene få en frikveld og bøndene tok med seg vekstene og satte de ned i sin egen jord. Og slik spredte potetdyrkingen seg i Frankrike. Det er også verdt å merke seg at poteten kom til Europa i omkring 1585, men folk var skeptiske siden den vokste under bakken og dermed kunne inneholde djevelske krefter. Løsningen på problemet var å få kirken med på laget og få folk til å skjønne at den var trygg å spise. Poteten har igjennom århundrene reddet millioner av mennesker fra sultedøden.

Ingredienser

en All-round paibunn tilsatt en klype oregano

fem til seks små poteter, skrelt, kokt og avkjølt

en stor grovhakket løk

ett fedd knust og finhakket hvitløk

175 gr bacon i små terninger

vanlig olivenolje til steking

bladene fra en kvist frisk rosmarin, finhakket

en klype tørket timian

en klype tørket estragon

havsalt og sort pepper etter smak

----

eggestand:

fire egg

2 1/2 dl fløtemelk

havsalt og sort pepper etter smak

100 gr Reblochon i terninger, revet Gruyère eller Østavind

Fremgangsmåte

Forbered og forstek paibunnen etter oppskriften.

Skrell potetene og og de møre i lettsaltet vann. La de deretter avkjøles og kutt de opp i små terninger. Forbered også løk og bacon.

Varm opp noen spiseskjeer olivenolje i en panne og ha i poteter og løk. Når dette begynner å bli gyllent har du i bacon sammen med hvitløk og lar alt steke inntil det er gyllent. Tilsett urtene mot slutten. Hell av overflødig fett og sett blandingen til side.

Pisk sammen egg, fløtemelk, havsalt, pepper og 2/3 av osten.

Fordel resten av osten over den forstekte paibunnen. ha deretter i potetblandingen og hell over eggestanden. Legg gjerne på en rosmarinkvist i midten som pynt. Stek paien ved 200 °C inntil eggene er stivnet og paiskallet e gyllent. Beregn ca. 25 minutter.