© 2010–2022 Millas Mat

Pollo a la Plancha

cubansk kylling med sorte bønner og lime

Cubansk mat er en god blanding av smaker fra mange kontinenter pga. øyas lange historie som spansk koloni. I mer enn 400 år var landet å anse som en spansk provins og som slavestat har Cuba en fryktelig historie der sukkerroer var mer verdt enn menneskeliv. I dag forbinder de fleste Cuba med svære sigarer, en imponerende bilpark av gamle klassiske kjøretøy og en mye større åpenhet bla. mot USA. Men beolkningen generelt er fattig så enkle og billige ingredienser som bønner og ris danner basen for denne tradisjonelle cubanske retten.

Ingredienser

kyllingen:

to store kyllingbrystfileter, sommerfugl-splittet og banket ut til jevn tykkelse

to fedd finhakket hvitløk

juicen av to lime

en teskje malt spisskumin

en teskje cayennepepper (chilipulver)

to teskjeer havsalt

en god klype sukker

en teskje grovmalt pepper

en spiseskje vanlig olivenolje

----

bønnene:

olivenolje til steking

130 gr tykt bacon i små terninger

en finhakket løk

en finhakket grønn paprika

to fedd finhakket hvitløk

170 gr sorte bønner, bløtlagt over natten

omlag to dl av vannet fra bønnene

havsalt etter smak

----

dampet ris kokt med to fedd hvitløk, et laurbærblad, en spiseskje olivenolje og en teskje havsalt i kokevannet

----

en løk i tynne ringer, stekt i olivenolje

finhakket koriander og frisk lime til servering

Begynn med kyllingen. Tørk godt av begge filetene med kjøkkenpapir og legg de på en passende fjøl, skjær et snitt på tvers langs med den tykkeste delen av fileten og splitt den opp som en sommerfugl men ikke skjær helt igjennom. Bank de så ut til jevn tykkelse med en kjøtthammer (mallet) og legg de over i en tykk zippose. Tilsett hvitløk, lime, spisskumin, chili, havsalt, pepper og olivenolje, lukk igjen posen slik at minst mulig luft blir igjen og gi posen en god massasje. Legg den kaldt i minium en time. Gjør gjerne dette i god tid om du kan.

Til bønnene finner du frem en passende kjele og tilsetter en spiseskje olivenolje, når den er god og varm tilsetter du finhakket bacon og steker det sprøtt og gyllent. Ta det ut av kjelen og legg det til side i en liten bolle og tilsett løk og grønn paprika. Fres det gyllent og mykt før du rører inn hvitløken. Etter noen minutter har du baconet tilbake i kjelen sammen med de bløtlagte bønnene og omlag en dl av vannet de lå i. Rør om og kok opp. La bønnene koke uten lokk i omlag en time (tilsett mer av vannet fra bønnene om det behøves under koking) eller til de er møre før du smaker de til med havsalt om det trengs. Husk at baconet også bidrar med endel salt så smak før du tilsetter mer.

Når bønnene begynner å bli klare setter du risen over til koking.

Sett en panne på varmen med litt olivenolje og en spiseskje smør. Kutt en løk i ringer og stek den gyllen, ta den ut og hold den varm i folie mens du bruker den samme pannen til kyllingen. Beregn steketiden på kyllingen til ca. fem minutter på hver side. La den deretter hvile litt mens du klemmer over frisk lime.