Pokébowl med quinoa

råmarinert fiskesalat fra Hawaii

Poké spås å bli den store kulinariske hiten i 2018 men jeg menter å ha lest at det også skulle bli det store året før. Ting tar som kjent tid. Retten er forholdsvis ny i sin nåværende form og dukket opp på Hawaii rundt 1970. Retten har som mye annen mat fra øygruopen klare referanser til det japanske kjøkkenet med ingredienser som soya, sesam, wakame, wasabi og furikake. Som oftest serveres poké over sushiris men i denne oppskriften har jeg brukt hvit quinoa.

Ingredienser

gir to ferdige porsjonsboller:

to finsnittede vårløk

tre spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje sesamolje

en teskje riseddik

frisk lime etter smak

en til to teskjeer Sriracha

sorte og hvite ristede sesamfrø

400 gr ryggfilet av Salmalaks

en dl hvit quinoa, kokt og avkjølt

----

skivet avocado, agurk, finsnittede sukkererter, furikake (japansk riskrydder), ekstra sesamfrø, wakame etc.

Fremgangsmåte

Begynn med å koke quinoa siden denne må avkjøles. Ha quinoa i en finmasket sil og skyll den godt under kaldt rennende vann i noen minutter.Sett den kjele på full varme og tilsett den våte quinoaen. Rist den tørr under standig omrøring og hell deretter på vann og evt. grønnsaksfond. Kok opp og ha den koke i ca. 15 min. eller til vannet er absorbert. Fluff quinoaen godt opp med en gaffel og la den avkjøles.

Kutt laksen i små terninger og ha den over i en bolle. Tilsett, soya, sesamolje, eddik, lime, sesamfrø og Sriracha og gi det en lett miks. Tilsett finsnittet vårløk og avkjølt quinoa og gi det hele en lett miks. Dekk bollen med plastfilm og sett den i kjøleskapet i en god time.

Forbered de toppingene du ønsker og anrett så "kunstnerisk" du bare kan i passende boller. Topp laksen med ekstra sesamfrø før servering.