Pølser med Puylinser

en spesialitet fra Umbria

Om du skulle være så heldig å tilbringe nyttårshelgen i Italia er det store sjanser for å få servert dette for opprinnelig er det en tradisjonell rett til årets første dag. De små puylinsene kan minne som små mynter og skulle dermed symbolisere fremgang i det nye året. Til denne retten er det best å bruke italienske genovesepølser som er spekket med hvitløk og basilikum. Puylinser kan erstattes med grønne linser om den andre typen er vanskelig å finne.

Ingredienser

middag for to:

tre spiseskjeer solsikke eller annen nøytral olje

en løk i tynne skiver

fire fedd knust hvitløk

havsalt og sort pepper etter smak

200 gr puylinser eller grønne linser

en spiseskje grønnsaksfond

kokende vann til linsene

250 gr små italienske svinepølser, helst genovese-type

en dl god kraftig rødvin eller vermut

en halv dl vann

en god håndfull finhakket frisk bladpersille

Skyll de bløtlagte linsene godt under rennende kaldt vann og sett de til side. Finn frem en romslig dyp panne og varm opp oljen, tilsett løk og dryss på saltet (dette er med på å forhindre at løken brunes). Surr løken til den er myk og tilsett de knuste hvitløksfeddene og de godt skylte linsene, Fyll på med kokende vann så det dekker godt, ha i fond og kok linsene de til de er møre. Beregn en god halvtime før du smaker og sjekker første gang. Hell deretter av mesteparten det kokevannet som er igjen (hvis det er noe) og plukk ut hvitløksfeddene og mos de godt med en gaffel på en skål.

Mens linsene koker finner du frem en dyp panne og setter den på varmen. Dekk bunnen med et tynt lag olje og brun pølsene godt, tilsett så vann og vin sammen med den moste hvitløken fra linsene. Sett på lokk og la det surre i omlag ett kvarter inntil væsken har redusert seg noe. Ha de over i linsene og dryss over hakket persille. Gi alt en lett miks og server straks.