© 2010–2022 Millas Mat

Pølseform fra Gastronomisk Institutt

studentmat med smak og klasse

Vi trenger alle en oppskrift som dette i vår repertoar, jeg har hørt dette bli refert til som hybelmiddag og det sier vel litt om hvor enkelt dette er å ordne sammen, sette i ovnen og la den passe seg selv til den er klar. Du kan, om det passer deg bedre gjør den klar på forhånd og drysse på osten før steking men legg til litt ekstra tid i ovnen så du er sikker på at den blir tilstrekkelig gjennomvarm.

Ingredienser

middag for to til tre personer:

en kilo kokefaste poteter feks. Asterix eller Maris Piper

2 1/2 dl kremfløte

2 1/2 dl helmelk

fire røkte middagspølser i skiver eller tilsvarende mengder annen pølse

en finhakket løk

tre fedd finhakket hvitløk

en halv finsnittet purre

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

100 gr revet hvitost og litt parmesan til gratinering

litt frisk finhakket persille eller timian til garnering

Fres finhakket løk, hvitløk og purre i en panne med litt smør og olje til det blir mykt og blankt. Kutt pølsene i skiver og legg de i bunnen av en ildfast form som er smurt lett med litt smør. Sett de i ovnen på 200 °C på nest nederste rille inntil de er gylne.

Skrell og skjær potetene i skiver på omlag en halv cm. og legg de over i en kjele. Hell på melk og fløte og ha i all løken fra pannen sammen med havsalt, pepper og revet muskat. Vend det hele lett sammen og la det småkoke inntil potetene er møre. Dette vil ta omlag 15-25 minutter avhengig av potetene så sjekk med en liten kniv at de er klare. Fordel de jevnt utover pølsene, hell over melken om det er noe igjen og dryss deretter på osten. Bak formen på nest nederste rille i ovnen i omlag 20-25 minutter inntil osten er gyllen og boblete. Bruk gjerne grillen om du vil men da må du følge godt med så osten ikke brennes.

Garner retten med frisk persille servering eller dryss over frisk timian før steking.