© 2010–2020 Millas Mat

Pizza bakt på stein

invester i en pizzastein

Pizza bakt på stein får en utrolig god smak. Bunnen blir knasende sprø og den høye varmen gjør pizzaen svært saftig. Toppingen kan du variere i det uendelige så pizza blir man aldri lei av. En pizzastein kan du kjøpe i de aller fleste kjøkkenforretninger. Du han også fyre opp grillen ute, legge steinen på den og lage er eget lite utendørs pizzabakeri - men vær obs. på nysgjerrige (og sultne naboer) for dette både lukter og smaker helt fantastisk. Lukker du øynene så er du på L'Antica Pizzeria da Michele i Napoli - pizzaens hjemby og deres mest kjente sted for god pizza.

Pizza bakt på stein

Ingredienser

seks pizzabunner:

575 gr hvetemel

halvannen teskje havsalt

en teskje tørrgjær

fire dl kaldt vann

——

saus:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en halv teskje knust rosepepper

en halv teskje havsalt

ett fedd revet hvitløk

en boks (400 gr.) knuste tomater

en teskje sukker

litt frisk sitronsaft

noen dråper Worchestershiresaus

——

forslag til topping:

pepperoni, basilikumblader, spekeskinke, oliven, rødløk, sopp, mozarella, oregano, kylling ev. stekt kjøttdeig, scampi, blåskjell mm.

Elt deigen sammen i en kjøkkenmaskin og bruk iskaldt vann. Del deigen inn i seks deler og la den heve i kjøleskap natten over. Deigen må stå i romtemperatur i minst to timer før bruk.

Til sausen, varm oljen i en kjele, riv eller finhakk hvitløken og ha den oppi sammen med pepper og salt. La det surre i et minutts tid - bare for å få av det skarpeste av den rå hvitløksmaken. Rosepepper kan erstattes med vanlig pepper - men det er for all del ikke det samme, rosepepper er egentlig ikke pepper, og det har en ganske egen smak og lukt.

Slå over tomatene, og ha i sukker, samt litt sitronsaft og worcestershiresaus (kun noen dråper av hver, kanskje ei halv teskje). La det koke en halvtimes tid til den bitre tomatsmaken har forsvunnet. Når sausen har blitt en anelse tykkere, mørkere og fyldigere så er den ferdig. La den avkjøle seg.

Sett ovnen på 250 °C, pizzasteinen varmes på rist nederst i ovnen i ca. 25 minutter før den er klar.

Kjevle ut pizzabunnene og dekk med saus og den toppingen du liker. Stek pizzaene på den varme steinen i ca. 10-12 minutter til osten har smeltet og deigen har fått brune flekker.