© 2010–2020 Millas Mat

Pistou

suppe fra Provence

Dette er en ekte provencalsk vintervarmer. En fyldig grønnsakesuppe med bønner, gulrøtter, squash, erter og pasta toppet med franskmennenes versjon av en italiensk grønn pesto- en pistou. Suppen lages på en drøy halvtime og krever ingen forberedelser i god tid på forhånd. Oppskriften er tradisjonell provencalsk kost med alle de klassiske grønnsakene og ikke minst friske urter som er svært viktig i det tradisjonelle sydfranske kjøkken. Ønsker du brød til kan en tradisjonell fransk baguette servert med smør umulig slå feil. Noen liker også litt ost ved siden av så hvorfor ikke forsøke litt Reblochon eller ekte Parmesan?!

Pistou

Ingredienser

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

en finhakket løk

to store fedd finhakket hvitløk¨to spiseskjeer tomatpurê

to gulrøtter i terninger

en squash i terninger

en kvist frisk timian

et laurbærblad

en liter kokende vann

250 gr hvite bønner (haricot)

100 gr liten pasta feks. orzo

100 gr aspargesbønner

100 gr grønne frosne erter

havsalt, sort pepper og sukker etter smak

----

pistou:

en potte frisk basilikum

tre fedd hvitløk

tre til fire spiseskjeer god e.v. olivenolje

et

Forbered alle grønnsakene og varm oljen i en passende gryte. Fres løk og hvitløk mykt og blankt før du tilsetter tomatpureen og lar den frese i et minutts tid. Tilsett gulrøtter og squash og legg i frisk timian og laurbærblad og la grønnsakene frese ved lav varme i omlag tjue minutter. Rør om innimellom så grønnsakene ikke setter seg fast.

Kjør sammen basilikum, hvitløk og olivenolje i en mikser og sett den til side.

Hell på det kokende vannet og ha i bønner og aspargesbønner. Kok opp og tilsett pasta og erter. Ha i en teskje havsalt og en teskje sukker og la suppen koke i omlag ti minutter eller til pastaen er klar. Smak til med mer havsalt om nødvendig samt sort pepper. Plukk ut laurbær og timiankvistene.

Øs opp suppen i passende boller og legg en skje pistou på toppen. Server straks.