© 2010–2022 Millas Mat

Piroger

fylte godbiter fra Chettinad

Kjempegode små piroger med smakfullt fyll. Lag tolv stykker slik som denne oppskriften gir eller lag dobbelt opp med mini-varianter og server til drinker eller som tapas. Vil du lage disse vegetariske kan du bytte ut kjøttet med tilsvarende mengde kokt most potet. De kan minne en god del om samosa, og er nydelige med indisk krydret ris og en blandet salat med tomater og chilisaus.

Ingredienser

tertedeig:

75 gr smør i terninger

en dl vann

225 gr hvetemel

en klype havsalt

et egg

en halv teskje gurkemeie

en klype chilipulver

——

fyll:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

150 gr finhakket løk

to fedd hvitløk

en teskje revet frisk ingefær

en teskje malt koriander

en teskje malt spisskumin

en teskje sorte sennepsfrø

200 gr kjøttdeig av okse eller kylling

en spiseskje tomatpuré

en teskje Colmans English mustard

en teskje Worchestershiresauce

100 gr frosne grønne erter

en spiseksje frisk hakket mynte

et sammenpisket egg til pensling

Ha smør og vann i en mellomstor kjele og rør på middels varme til smøret har smeltet. Kok opp og trekk kjelen av platen.

I en bakebolle – sikt sammen mel, salt, gurkemeie og chilipulver, lag et krater i midten, knekk i egget og hell nedi smørblandingen. Rør godt og spre massen utover på en kald tallerken, la den avkjøle seg i ca. 20 minutter for du elter den raskt sammen og pakk den inn i plastfolie. Ha den hvile i kjøleskape i ca. 30 minutter.

Mens deigen hviler kan du lage fyllet. I en dyp panne - varm olivenoljen og tilsett finhakket løk og hvitløk, revet ingefær samt salt og pepper, kjør gjerne alt dette sammen i foodprosessoren. Stek denne blandingen på middels varme til løken har falt sammen og blitt myk. Tilsett kjøttet sammen med krydderiene, tomatpure, sennep og Worchestershiresaus. Stek videre til kjøttet har blitt brunet ferdig, ha i de frosne ertene de siste minuttene, trekk pannen av platen, tilsett mynten og la fyllet avkjøle seg.

Sett ovnen på 220 °C, dryss litt mel på bakebordet og kjevle ut deigen til en tykkelse på ca. 2-3 mm. Bruk en skål som måler ca. 12-14 cm i diameter og skjær eller stikk ut sirkler.

På halve deigfaten legger du en god spiseskje med fyll, deretter pensler du kanten med pisket egg og legger den andre deigflaten over slik at du får en liten halvmåne. Bruk en gaffel til å klemme kantene godt sammen. Vær nøye her så det blir tett og fint.

Legg de på bakeplate kledd med papir, pensle med sammenpisket egg og stek de i ca. 20-25 minutter til de er pent gylne og server de varme eller ved romtemperatur.