© 2010–2020 Millas Mat

Pintobønnegryte

frijoles de la olla

Pintobønner er Mexicos favorittbønne. De er basen for svært mange retter både vegetariske og de rettene som kalles con carne (med kjøtt). Denne gryten er mer eller mindre min egen rett siden den er basert på andre oppskrifter jeg har på chili con carne men forskjellen her er at jeg kun bruker pintobønner og at de er tilberedt fra tørket tilstand, ikke hermetiske. Dette gir en mer autentisk smak i min bok.

Pintobønnegryte

Ingredienser

gir fire porsjoner:

250-300 gr tørkede pintobønner

to til tre knuste fedd hvitløk u/skall

en løk i tynne skiver

et laurbærblad

en spiseskje havsalt

masser av friskt kaldt vann

400 gr karbonadedeig

en teskje hver av chilipulver, malt koriander, malt spisskumin og tørket oregano blandet sammen.

to gode spiseskjeer tomatpuré

en boks (400 gr.) tomata passata (polpa)

noe av kokekraften fra bønnene

sort pepper etter smak

en spiseskje tomatketchup (kan sløyfes)

----

rømme, avocado, revet ost, tortillachips og finhakket koriander til servering

Legg bønnene i bløt over natten og skyll de godt under rennende kaldt vann i et dørslag. Ha de over i en romslig kjele og fyll på med nok kaldt vann så det står omlag fem cm. over bønnene. Tilsett havsalt, løken i skiver, knust hvitløk og laurbærblad. Kok opp og la bønnene småkoke i halvannen til to timer. Smak og sjekk at bønnene er helt møre. Det er viktig.

Ta ut en halvliter av kokevannet før du heller vekk resten. Plukk ut laurbærbladet fra bønnene, løken og hvitløken lar du være i siden de skal i den ferdige retten.

Varm en god spiseskje smør i en passende gryte og tilsett en spiseskje nøytral olje. Brun kardonadedeigen godt og hakk den fint opp mens den stekes. Tilsett alle krydderiene og bland de godt inn i kjøttet. La det hele steke i et minutts tid på god varme mens du rører hele tiden. Tilsett tomatpureen og stek den litt først før du blander den inn med kjøttet. Hell på tomatene og bruk noe av kokevannet fra bønnene til å skylle ut av boksen med. Hell også dette i gryten og rør om. Sett på lokk og la gryten småkoke i en times tid. Vend deretter inn de kokte bønnene og smak til med evt. mer havsalt og pepper. Ønsker du litt mer sødme kan du tilsette en god spiseskje tomatketchup.

Gryten blir best om den får stå og bli kald før den varmes opp på nytt og serveres med garnityret. Varme tortillachips rett fra ovnen er alltid godt til.