Pike Market Salmon Chowder - amerikansk laksesuppe

en oppskrift fra Seattles herlige matmarked

Jeg har et noe nostalgisk forhold til det å spise fiskesuppe om vinteren. Det stammer nok fra en av mine favorittbøker som liten - Vinter i Mummidalen. I den historien er fiskesuppen sentral der den står, rykende varm og klar for å spises i det oppfyrte badehuset mens kvelden ute er isende kald. Denne er en oppskrift inspirert av en amerikansk chowder, men uten blåskjell denne gangen og med fersk laks. Jeg foretrekker å bruke fiskekraft i stedet for melk da jeg synes det gir mer og bedre smak.

Ingredienser

middag for to:

200 gr kokefaste poteter i små terninger

100 gr bacon eller lardons i terninger

fire hakkede vårløk

125 gr maiskorn, fersk eller frossen

en teskje friske timianblader

to fedd finhakket hvitløk

et laurbærblad

knuste chiliflak etter smak, beregn en halv teskje

fem dl god fiskekraft eller melk

to dl kremfløte

400 gr renset laksefilet i store terninger

havsalt og sort pepper etter smak

frisk sitron etter smak

finsnittet gressløk til garnering

Fremgangsmåte

Finn frem gryten du skal koke suppen i og bruk den til å koke opp vann til potetene. Skrell og kutt potetene i terninger men se til at de ikke overkokes. Det er viktig at de beholder formen og ikke går i oppløsning. Når de er møre has de over i et dørslag og kan ligge der og dampe av seg. Tørk av gryten innvendig med litt kjøkkenpapir og sett den tilbake på varmen.

Tilsett litt olivenolje i pannen og sprøstek baconet. Legg det over på kjøkkenpapir slik at det holder seg sprøtt og behold omlag to spiseskjeer av fettet i gryten. Tilsett hakket vårløk, mais, hvitløk, timian, laurbær og røde chiliflak. Rør godt og fres det hele inntil vårløken har myknet. Ikke bruk for sterk varme for du skal ikke brune noe. Hell på kraft og fløte og kok opp. Tilsett deretter potetterningene, laks og bacon sammen med havsalt og pepper og la det trekke ved lav varme inntil fisken flaker seg. Beregn snaue fem minutter - du må ikke overkoke fisken. Ta suppen av varmen og fjern laurbæret, smak til med frisk sitron og evt. mer havsalt og pepper før du garnerer med finsnittet gressløk og serverer suppen rykende varm med litt brød til.