Receta Sencilla de Picadillo

kjøttgryte fra Mexico

Denne retten er kjent både i Mexico, Cuba og i Puerto Rico - alle med regionale varianter og ulike tilsetninger som rosiner og oliven. Den kan serveres med ris, over pasta eller som fyll i tacos. Flere matskribenter (som meg selv) har kalt den for Latin Amerikas bolognese - men jeg vil tro at dette ikke er en sammenligning en latinamerikaner ville gå god for. Dette er enkel og nydelig mat for den kjøligere årstiden der alt lages i en gryte. Retten tåler også godt nedfrysing.

Ingredienser

nok til fire med tilbehør:

600 gr ferskmalt kjøttdeig av storfe

tre store poteter, kuttet i små terninger

tre gulrøtter, kuttet i små terninger

en stor løk, grovhakket

to fedd hvitløk, finhakket

100 gr grønne erter, tint

to chipotlechili i Adobosaus

fire ferske tomater

havsalt og sort pepper etter smak

to terninger Knorr oksebuljong eller flytende fond

to laurbærblader

en teskje tørket timian

en halv teskje hele spisskuminfrø

en halv teskje merian (majoram)

kokende vann

----

til servering:

lefser eller ris kokt med sorte bønner til servering

frisk hakket koriander

rømme og mexicansk hotsauce

Begynn med å lage sausen (ricaldo). del tomatene i to og ha de over i en blender sammen med halve løken, et av hvitløksfeddene, chipotle og spisskuminfrøene. Kjør det hele sammen til en glatt saus og sett den til side.

Finhakk resten av løken og hvitløken og sett en romslig gryte på varmen. Tilsett omlag tre spiseskjeer olje og fres løken blank og myk. Ha deretter i kjøttet og hakk det grovt opp mens det steker. Tilsett hvitløk og laurbær og la det steke med i noen minutter. Tilsett poteter, gulrøtter og erter og la de frese litt før du tilsetter buljongpulver, timian, merian og sort pepper. Rør det godt inn og hell over tomatsausen fra blenderen og skyll ut av beholderen med omlag to dl vann. Hell også dette i gryten. Rør alt godt sammen og kok opp. La gryten koke i uten lokk i omlag tjue til tjuefem minutter eller til den er fyldig og ikke for rennende.

Serveres rykende varm med en lett garnering av frisk koriander og gjerne litt rømme på toppen. Tortillachips til er perfekt til å sope opp den gode sausen.