© 2010–2022 Millas Mat

Phở Bò

verdensberømt biffsuppe fra Vietnam

Dette er oppskriften fra Andrea Nguyens anerkjente bok The Pho Cookbook. Dette er selveste nasjonalsuppen i Vietnam hvor hver region og nesten hver familie har sin variant og all dens styrke ligger i kraften. Her må du selv finne din egen balanse mellom søtt, surt, syrlig og sterkt og det er både lett og morsomt og koke sin egen kraft. Ikke glem de friske urtene, de er en viktig komponent her og du finner det du trenger hos de fleste asiatiske butikkene her til lands. Finner du oksehale er det en super ingrediens i kraften sammen med ben. I Norge vil du som oftest finne dem i frysedisken i de større butikkene eller som bestillingsvare.

Ingredienser

suppekraft:

to løk

en tommelstor bit frisk ingefær

fire kilo kraftben av okse

500 gr flatbiff i terninger (kan sløyfes)

5 1/2 liter vann

en kanelstang

en spiseskje korianderfrø

en spiseskje fennikel

fem hele stjerneanis

en grønn kardemomme

fem hele nellik

halvannen spiseskje havsalt, halvparten hvis du bruker vanlig koksalt

fire spiseskjeer thai fiskesaus (nam plah) eller vietamesisk type (nuoc mam)

to spiseskjeer sukker

----

garnityr:

500 gr tynne risnudler eller banh pho

250 gr oksefilet i løvtynne skiver

en håndfull hakket mynte

en håndfull hakket koriander

en håndfull hakket thaibasilikum

to lime i små båter

tre røde chili i tynne skiver

en stor håndfull friske bønnespirer, renset og forvellet

hoisinsaus og sriracha til dipping

Sett ovnen på 250 °C og plasser en bakeplate høyt i ovnen. Skrell og del løken i to og gjør det samme med ingefæren men del den på langs. Pensle alt med litt olje og grill de inntil de begynner å få sorte brente flekker. Ta de ut og legg de på en tallerken.

Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og kok opp. Legg i kraftbenene og kok dem på høy varme i omlag ti minutter. Ta ut kraftbena og hell av vannet. Hell så på 5,5 liter kaldt vann i samme kjelen og kok det opp. Legg kraftbenene tilbake i kjelen. Skum av det som legger seg på toppen med en hullsleiv så du får en klar kraft.

Legg ingefær, løk, krydder, biffkjøtt, fiskesaus, salt og sukker i kjelen. La kraften småkoke uten lokk i ca. halvannen time. Ta ut biffkjøttet og legg det til side. Kok kraften videre i halvannen time.

Sil kraften og hell den tilbake i kjelen. Smak på den- hvis den er litt tam i smaken så begynn med å tilsette mer fiskesaus, smak igjen og juster med salt og sukker inntil du får en god sursøt kraft.

Legg oksefileten i fryseren i 10-15 minutter så den blir litt hard, da er det mye lettere å få løvtynne skiver. Bruk to gafler og riv opp kjøttet som du plukket ut av kraften tidligere. Legg opp all den andre garneringen på et fat så gjestene selv kan garnere sine suppeboller. Kok nudlene etter anvisning på pakken, ofte er det anbefalt å bløtlegge nudlene en stund før koking så husk å beregne tiden.

Fordel nudler, revet kjøtt og rå biffskiver i suppebollene. Kok opp kraften på nytt og hell den i bollene. Serveres straks så kan gjestene selv forsyne seg med hakkede urter, bønnespirer, chili, lime og sauser.